„Skutečně jsme přistoupili k tomu, aby se provozování rekreačního prostoru v Mořicích ujal v letních měsících někdo jiný. Už jsme tak učinili i v minulosti, avšak poslední dva roky se o provoz koupaliště starala obec, což pro nás bylo dost náročné," uvedl starosta Mořic Martin Obruča s tím, že jedním z hlavních záměrů, proč chce obec koupaliště pronajmout, je mimo jiné zajištění doplňkových služeb u venkovního koupání.

„V dnešní době, kdy má spousta lidí bazény a obecně se zvedají ceny, je provoz koupaliště nákladnou záležitostí. Pomoct by mohly doplňkové služby, například kiosek s občerstvením, který by si nový provozovatel zajistil, protože s obcí jsme do toho jít nechtěli," vysvětlil starosta.

Koupaliště v Mořicích

Rekreační areál s koupalištěm v Mořicích. Foto: DENÍK/Michal Sobecký

Plno plavců, nedostatek vody

Díky horkému létu v loňském roce bylo minulou sezónu na koupališti stále plno. Přesto muselo vedení obce ukončit provoz už v srpnu.

„Koupaliště napouštíme z obecní studny a už v půlce prázdnin se na ní podepsalo sucho, takže jsme veřejné koupání ukončili. Těžko předvídat, jaké budou podmínky letos a zda lidé budou koupaliště využívat či ne," okomentoval loňskou sezónu starosta Martin Obruča.

I jako požádrní nádrž

Mořické koupaliště funguje v rámci požární nádrže, kterou má obec k dispozici, což je další z faktorů, proč si jej chce vedení obce udržet.

„Já koupaliště nevyužívám, protože mi to zdravotní důvody nedovolí. Ale je pravda, že když tady před patnácti lety řádil požár, hasiči použili i vodu z koupaliště. Na druhou stranu si dovedu představit, nakolik je provoz koupaliště pro obec finančně nákladný a momentálně je všechno záležitost peněz," vyjádřil se předseda mořických dobrovolných hasičů Jan Fidra.

V Nezamyslicích se také jedná

S nejistým osudem koupaliště se potýkají i v nedalekých Nezamyslicích, kde venkovní bazén sice patří soukromníkovi, ale městys Nezamyslice přesto v minulých letech jeho provoz finančně podpořil.

„Vloni se provoz koupaliště určitě vyplatil. Horké počasí přilákalo ke koupání velké množství návštěvníků, ale těžko odhadnout, jaká bude situace letos. Momentálně probíhají jednání ve vedení městyse, zda jej opět podpoříme nebo ne. Zatím nedovedu říci, jak to dopadne, ale určitě uděláme maximum proto, aby koupaliště fungovalo i letos," uvedla místostarostka Nezamyslic Dagmar Pavlíková.