„Stavba bude probíhat ve dvou etapách. Ta první bude v severozápadním křídle, vznikne zázemí pro účinkující, kteří budou v létě vystupovat na nádvoří zámku. Po zbytek sezóny budou tyto prostory sloužit jako galerie," vysvětlil první část stavebních úprav vedoucí Odboru rozvoje a investic Antonín Zajíček s tím, že druhá etapa se bude týkat jihozápadního křídla.

„V jižní části přízemí zámku se bude nacházet kavárna, na kterou bude navazovat stálá galerie. Cílem projektu je navrátit zámek Prostějovanům, z nichž někteří možná ani nespatřovali v této historické památce kulturní potenciál," doplnil Antonín Zajíček.

I sociální zařízení

Kromě zázemí pro hostující scénu a galerie s kavárnou hodlá město zřídit v přízemí zámku také sociální zařízení.

„Pro účinkující na nádvoří bude potřeba zajistit i sociální zařízení, které doposud nebylo v přízemí dostupné. Mimo sezónu jej využijí v rámci provozu galerie," uvedla náměstkyně primátorky Ivana Hemerková.

Celkové náklady na úpravu zámeckého přízemí se vyšplhají ke dvaceti milionům korun.

„Zakázku jsme už zadali vítězné společnosti, takže pokud nenastanou nějaké komplikace, měli by zahájit stavbu už v měsíci březnu," řekl náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Na novou podobu přízemí zámku se těší i obyvatelé Prostějova, kteří galerii uítají.

„Galerie do zámku rozhodně patří. Teď je tady spíše sídlo administrativy, než kultury, pokud pominu uměleckou školu," usmála se Jitka Novotná s tím, že prostory zámku jsou pro zřízení galerie dobrou volbou.