Šermířský víkend se na Plumlově koná pravidelně již deset let a vždy je tematický věnován osobě vztahující se k majetku plumlovského panství. Zatímco loni přijel Jan z Pernštejna, letos na nádvoří plumlovského zámku dorazil Karel I. z Lichtenštejna, který v roce 1599 odkoupil zadlužené plumlovské panství od Pernštejnů.

„Příjezdem pána vše graduje. Je to vždy taková scéna na tři čtvrtě hodiny. Uděláme ze všech účinkujících průvod, který tu projde s koňmi, fanfárami a bubny. K tomu se pokaždé sehraje nějaká scénka. V minulých letech jsme měli třeba popravu a letos proběhla taková bitvička,“ osvětluje kastelán zámku Pavel Zástěra.

Plumlovský zámek
Na plumlovském zámku opraví fasádu. Hotovo může být za pět let, i za třicet

Podle něj se vždy jedná o jedno z největších lákadel sezony. „Je to tradiční akce, které Olomoucký kraj rád podporuje. Těch šermířských akcí tu bývá víc, ale tahle je největší,“ konstatoval Zástěra, kterého potěšil vysoký počet návštěvníků. „Udělali jsme velkou propagaci a počasí vyšlo ideálně, takže se to odrazilo,“ všiml si kastelán plumlovského zámku.

Přestože jde o jednu z největších akcí léta, díky dlouholeté tradici nejsou pro zámek Plumlov její přípravy nijak výjimečně náročné. „Sestavit tu akci je otázka jednoho odpoledne. Už vždy po víkendu se domluvíme s účastníky, zda přijedou i za rok,“ uvedl kastelán Pavel Zástěra.

Plumlovská přehrada 10. srpna 2017
Zákaz koupání na přehradě? Úprk z pláží se nekoná

Kromě scény příjezdu Karla I. lidé sledovali sokolnické ukázky výcviku, mohli se blíže seznámit s chovem dravých ptáků a vyzkoušet si dobová řemesla. Na nádvoří zámku představily své umění tři šermířské skupiny, nechyběly ani historické tance a vše doprovázela dobová hudba v podání uskupení Subulcus.