VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kančí? Je k mání za slušnou cenu. Myslivce ovšem trápí pytláci

Prostějovsko – Lovecká sezona divokých prasat je v plném proudu. Dopřát si delikatesy z kance však nemusí lidé jen na zvěřinových hodech v restauracích. Díky přemnožení divočáků v republice je kančí maso stále dostupnější.

15.11.2012
SDÍLEJ:

Kančí maso. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Výskyt kanců záleží na lokalitách. Tam, kde roste kukuřice a řepka, je jich samozřejmě více," řekl Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku v Prostějově.

„Za poslední dva roky jsme v okrese zaznamenali větší nárůst odlovů. Zatímco dříve jsme stříleli šest set kusů, nyní jich je už tisícovka. Počty se však mohou lišit i tím, zda je možné střílet jen dospělou zvěř, či i bachyně a podsvinčata," řekl Jiří Procházka

Ceny masa z divočáků jsou na stejné úrovni jako minulý rok. Zatímco cena hovězího a vepřového masa kvůli suchu a nedostatku obilí zdražuje, maso z divočáka zůstává na loňských cenách. Například kilo kančí krkovice s kostí se prodává kolem stokoruny, to samé vepřové maso můžete pořídit jen o patnáct korun levněji.

Maso "ze dvora"

Cenu zvěřiny snižuje i novela veterinárního zákona, která platí od začátku letošního roku. Podle ní mohou myslivci prodávat část ulovené zvěře takzvaně ze dvora. Provozovatelé restaurací tak raději dávají přednost levnější zvěřině od myslivců než od tradičních zpracovatelů.

„Cena černé zvěřiny se při výkupu pohybuje mezi 35 až 55 korunami za kilo. Pokud maso pochází z kusu vážícího méně než 50 kilogramů, jeho cena je vyšší, protože je kvalitnější," vysvětlil Jiří Procházka.

Velký problém - pytláci

Cenu však sráží i pytláci, kteří nabízí maso bez veterinárního dohledu. Dlouhodobě s nimi bojují i myslivci na Prostějovsku. Jejich dopadení je však téměř nemožné.

„Pytláci jsou velkým problémem, který řešíme už nějakou dobu. Dříve se pytlačilo pro vlastní potřebu, dnes pro prodej. Jako myslivci nejsme schopni zasáhnout a také prokazatelnost je špatná. Občas někdo slyší výstřel nebo vidí vyjeté koleje, ale těžko se podaří někoho dopadnout. Pomohli by hlídači, ale kdo to bude dělat?" krčí rameny jednatel okresního mysliveckého spolku.

Jak poznáte, že je maso OK?

Jak tedy poznáte, že zvěřina nepochází od pytláka?

„Pokud koupíte maso ze zvěřinového závodu, stačí jako potvrzení dodací list. Pokud pochází maso od myslivců, musí být prohlédnuto veterinářem a může jít do prodeje jen s kůží. U spárkaté zvěře musí být maso také označené lístkem o původu a plombou, na níž je uveden čas a místo ulovení," radí Vratislav Šulc, ředitel odboru hygieny z Krajské veterinární správy Olomouc. (ham)

TIP DENÍKU

Pečená kančí kýta s karamelovým zelímPečená kančí kýta s karamelovým zelím

Suroviny na 15 porcí:

300 g uzeného špeku, 1 kus hlávky zelí, 6 kusů cibulí, 4 snítky tymiánu, 300 ml bílého vína, 1 kus kančí kýty, 3 lžíce soli, 3 lžíce másla, 4 lžíce sádla, 4 lžíce cukru, 1 lžička kmínu, 1 kus citrónu

Příprava masa:

Očištěnou a prošpikovanou kýtu osolte a pokapte citrónovou šťávou. Potřete maso čerstvým tymiánem a nechte šest hodin v chladu odležet. Poté ho zprudka orestujte na pánvičce spolu s velkými kusy cibule a špekem, vraťte do pekáče a podlijte bílým vínem. Pečte ve vyhřáté troubě na 150°C asi 2,5 hodiny. Do výpeku z masa nalijte víno, nechte chvilku povařit a ke konci přidejte máslo.

Příprava zelí

Očištěné hlávkové zelí opečte na sádle s najemno nakrájenou cibulkou a špekem. Ke konci restování přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat. Až karamel zchladne, přidejte ocet a opět přiveďte k varu. Zelí duste asi 15 minut, sejměte pokličku a nechce asi 20 minut povařit na mírném ohni, aby se odpařila přebytečná voda.

Autor: Hana Masaříková

15.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Michal Pekárek

Pekárek: Na tuto úroveň už by se basket v regionu těžko vracel

Memoriál Otmara Malečka ozdobí zahraniční hvězdy

Osmnáctý ročník Memoriálu Otmara Malečka se může pochlubit velmi atraktivní startovní listinou. Vedle české špičky se na prostějovském velodromu představí například olympijský medailista a pětinásobný mistr světa Theo Bos nebo úřadující mistryně světa na silnici Amalie Dideriksenová.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Bylo vedro, masivní dělení sinic se dalo čekat

/ROZHOVOR/ Člověk by se na sinice neměl moc zlobit, když se zasloužily o to, že je na Zemi život. Jenže když je jich moc uprostřed prázdnin ve vyhledávané rekreační nádrži a na teploměru jsou třicítky? Podle mikrobiologů se právě vzhledem k vedru dal očekávat masivní výskyt těchto jednoduchých fotosyntetizujících prokaryot na vodní nádrži Plumlov. Šok to pro odborníky nebyl.

Úřad práce očekává v září příchod absolventů

Blíží se konec prázdnin, což pro mnoho absolventů znamená povinnosti spjaté s hledáním zaměstnání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení