Plumlov s Hradišťanem plný vína

Plumlov – Sobota bude na zámku Plumlov ve znamení zábavy a vína. Chystá se tu totiž už jedenáctý ročník Plumlovského vinobraní, které láká na košty a tradiční muziku. Tradiční akce začne ve 13.30, kdy se otevřou první stánky nejen s vínem, ale i burčákem, nebudou chybět ani speciality z udírny či jarmark.

Vinobraní však zaujme i po kulturní stránce. „Na úvod nabídneme tradiční cimbálovou muziku. Letos přijede Cimbálová muzika z Milotic, po ní vystoupí vynikající hudební seskupení ze Slovenska, které již u nás vystupovalo v roce 2012 a sklidilo vynikající ohlasy. Tím je skupina Družina,“ lákali na akci organizátoři akce ze Spolku Plumlovských nadšenců.

Největší tahák však přijde v podvečer. „V 18.30 bude následovat vrchol akce, kdy vystoupí kapela Hradišťan & Jiří Pavlica, kteří k nám zavítali před osmi lety. A na závěr zahraje kapela KRANZ J. S. Revival skladby, které znáte v podání Jiřího Schelingera,“ řekli organizátoři. Doprovodný program pak obstará devátý ročník Plumlovského koštu, vinná stezka, historický průvod či tombola.

Ilustrační foto.
Kempy na Prostějovsku letos praskaly ve švech, na příští rok chystají novinky

Svatováclavské slavnosti v Nezamyslicích

Nezamyslice - Pořádně rušno bude celý týden v Nezamyslicích. Městys se totiž chystá na Svatováclavské slavnosti, které se budou konat na řadě míst v obci a to od soboty až do čtvrtka. A na co se účastníci mohou těšit? Na mnohé. Sobotní program načnou hasičské závody, pokračovat bude vystoupením cimbálovky, dnem otevřených dveří ve škole a fotbalovým zápasem matadorů. Pondělí pak namátkou nabídne výstavu exotických zvířat na kynologickém hřišti, úterý zase závody, kde se koloběžky neztratí. Děti si pak během týdne budou nemálo užívat kolotočů a sladkostí z pouťových stánků.

Kompletní program události je uveřejněn na webu městyse. (sob)

Oslaví narozeniny tatry

Vrchoslavice - Nejen lidé či zvířata, ale také automobily slaví ve Vrchoslavicích narozeniny. Příkladem může být Tatra Cas 32 sloužící zdejším hasičům. Třiadvacátého září bude slavit pěkné kulatiny, padesát let od vyjetí z výrobních závodů. Od čtrnácti hodin tak čeká Vrchoslavičany i přespolní spousta zábavy, včetně soutěží pro děti i dospělé. Pro nejmenší je připraven skákací hrad, pro
jejich rodiče výstava hasičské techniky, nahlédnutí do archivu hasičů či dobroty z udírny.

Jezdecká kasárna v Prostějově po zbourání
Primátorka: Jezdecká kasárna teď neřešíme

Zahrádkáři se pochlubí nejen ovocem

Určice - Na víkendovou výstavu nejen ovoce, ale také zeleniny a řady kuriozit zvou do sokolovny určičtí zahrádkáři. Jak v sobotu, tak v neděli představí své výpěstky, sokolovna se tak promění v paletu plnou barev. A mnozí návštěvníci také ve výherce, pořadatelé si totiž připravili také tombolu. Loni byl k vidění u zahrádkářů prosklený úl plný živých včel, nechme se tedy překvapit, co si přichystali organizátoři tentokrát. (sob)

Uršuloviny s barytonistou

Nezamyslice - Připravit bránice na smích si budou muset návštěvníci kulturního sálu v Nezamyslicích. Dorazí totiž Uršula Kluková se zábavným pořadem Uršuloviny. Lidé se tak mohou těšit na řadu vtipných historek i vzpomínek, včetně těch na komika Miroslava Šimka, s nímž Kluková spolupracovala. Součástí programu budou i vystoupení barytonisty Šimona Pečenky. Událost začíná v pondělí v 18 hodin. (sob)

Divadelní přehlídka Aplaus představena. (zprava) Ředitelka prostějovského divadla Jana Maršálková, Miroslav Černošek, primátorka Alena Rašková a náměstkyně primátorky Ivana Hemerková.
Aplaus slaví kulatiny. Láká na Holubovou, Čtvrtníčka i Marii Rottrovou

Rodinné závody doprovodí gymnastika

Otaslavice - Příležitost dát do těla sobě i rodičům budou mít o víkendu děti v Otaslavicích. Na zdejší škole totiž v pátek od patnácti hodin vypukne rodinný sedmiboj určený jak pro děti, tak pro jejich rodiče. Vítězové se mohou těšit i na ceny všichni zúčastnění pak také na exhibici žáků školy v gymnastice. (sob)

Do Štětovic za mladými hasiči

Vrbátky - Hasičské sbory žáků a dorostu z celého kraje se spolu potkají v neděli od 13 hodin v areálu mateřské školy ve Štětovicích. Při memoriálu Zdenka Šmehlíka budou totiž soutěžit v závodě v požárnické všestrannosti. Pro jejich rodiče a příznivce bude dle organizátorů připraveno bohaté občerstvení. (vor)

Kam na drakiádu? Třeba do Ptení

Ptení-Holubice - Velkolepou drakiádu spojenou s opékáním brambor chystají ve Ptení-Holubicích. Ta se koná v sobotu od 14 hodin v prostoru dětského hřiště. Pro děti bude připraven čaj s citronem, dospělí k němu dostanou ingredienci navíc. (vor)