Starodávné sečení připomene tradici

Pivín, Velký Kosíř – Hned na dvou místech v regionu si budou moct lidé v sobotu připomenout starodávné sečení trávy. Ruční kosení části ovocného sadu Oulehle na Kosíři tradičními nástroji naplánovali na dopoledne prostějovští ochránci přírody.

„Bude probíhat i výuka sečení kosou, účastníci mohou dorazit v historických kostýmech," lákají organizátoři z Ekocentra Iris a dodávají, že pro všechny bude připraveno tradiční občerstvení.

Tradiční sečení v Pivíně„Není nutné mít vlastní kosu, asi pět kos máme k zapůjčení," vzkazují organizátoři. Sraz je v osm hodin přímo v sadu, tedy u třetího zastavení naučné stezky, nebo o půl osmé na autobusové zastávce v Čelechovicích na Hané. Starodávné kosení potrvá do dvanácti hodin.

Na Sečeni tráve zve v sobotu brzy ráno do Pivína i Divadelní společnost Větřák. Sekáči se setkají o půl páté ráno, aby nejprve vypálili červa, v pět hodin se pustí za zpěvu lidových písní do sečení. O půl sedmé je naplánovaná svačina, na které nebude chybět špek, uzené maso, pivo či klobásky, a po ní pohrabávání trávy.

„Zveme všechny, kterým nevadí si přivstat, kteří se rádi hýbají i ty, kteří mají rádi východ slunce, vůni posečené trávy, zpěv skřivánka a orosenou skleničku," lákají organizátoři z Větřáku. 

Bonsajím bude patřit konický zámek

Od pátečního rána až do nedělního odpoledne bude patřit nádvoří zámku v Konici bonsajím. Návštěvníci si budou moct prohlédnout unikátní dřeviny a vyslechnout si k nim informace a zajímavosti od pořadatelů.

„V neděli mohou zájemci využít poradenskou službu ke tvarování svých bonsají," dodávají organizátoři z pořádajícího Bonsai klub Haná. Výstava bude otevřená od devíti do sedmnácti hodin. (ham)¨

Den dětí na Plumlově i ve Vícově

Animační tance, pohádky, ale také pirátská bitva na Podhradském rybníku. To vše nabízí v neděli 31. května Den dětí v plumlovském Autokempu Žralok.

Během programu se představí například šašek Viki a plumlovští vodní skauti. Den určený dětem začíná v Plumlově v neděli ve tři hodiny odpoledne, řež na rybníce o hodinu dříve.

Soutěže, ale také setkání s vojáky a jejich technikou je zase nachystáno v sobotu ve Vícově.

Děti s rodiči budou svědky například seskoku výsadkářů přímo na hřiště nebo činnost vojenské ambulance.

Z techniky bude vidět Pandur, tank T 72, útočná puška či pancéřová pěst. Program začíná ve 14 hodin, seskok výsadkářů je naplánovaný na půl třetí odpoledne. (sob)

Mistři v kuličkách se sjedou do Křenůvek

Ilustrační fotoAntukové hřiště v Křenůvkách bude v sobotu patřit malým i velkým hráčům kuliček. Od deseti hodin se zde bude konat Mistrovství České republiky v kuličkách.

Účastnit se může každý příchozí, zájemci mohou soutěžit v kategorii juniorů do dvanácti let a v kategorii dospělých," lákají organizátoři. Hráči mohou trénovat od devíti hodin, samotný turnaj vypukne o hodinu později. „Kuličky zapůjčíme a pravidla vysvětlíme," dodávají organizátoři. (ham)

Běžci se sejdou ve Skalce

Skalka – Na devátém ročníku závodu v přespolním Běhu ve Skalce a šestém ročníku Memoriálu Radomila Večeři se sejdou v sobotu milovníci běhání ve Skalce.

„Zveme děti, mládež, dospělé, rodiče i prarodiče," lákají organizátoři. „Závod je součástí 35. ročníku Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje a 4. ročníku Malé ceny mladých vytrvalců pro rok 2015 v rámci TJ Ligy stovkařů Olomouc," dodávají organizátoři. Běžci se mohou hlásit od osmi do devíti hodin ráno v závodní kanceláři v areálu lázní. (ham)

Piráti se potkají na Podhradském rybníku

Plumlov – Pořádnou melu zažije v neděli odpoledne Plumlov. Na Podhradském rybníku vypukne od čtrnácti Pirátská řež. Ta zakončí několikadenní Plumlovské hody v kempu Žralok.

„V sobotu startuje od dvaceti hodin hodová zábava s Vaškem Procházkou, v neděli se mohou děti od patnácti hodin těšit na Show šaška Vikiho. Po celý víkend nebudou chybět ani kolotoče a další zábavné atrakce," lákají organizátoři.