Národní dům provoní Restaurant Day

Prostějov – Prostějovský Restaurant Day, to už začíná být tradiční akce, která přiláká vždy mnoho zájemců o gastronomické zážitky všeho druhu. Zatímco před třemi měsíci se všichni labužníci setkali na zahrádce Národního domu, v sobotu se podzimní Restaurant Day uskuteční v jeho kavárenské a restaurační části.

Z tohoto důvodu bude také přece jen o trochu méně stánků, ty ale budou opravdu stát za to. „Tentokrát je místo kapacitně omezeno, takže šanci má jen dvacítka těch, kteří se chtějí pochlubit," uvedla na začátku října předsedkyně Okrašlovacího spolku Milada Sokolová.

Od uveřejnění data konání dalšího Restaurant Day se tak strhla lavina přihlášek a organizátoři museli další zájemce odmítat už po pouhých pěti dnech. „Jsme rádi, že je stále populárnější nejen mezi gurmány, ale i těmi, kdo dobroty vaří, pečou, smaží či grilují," dodala organizátorka akce pro web Okrašlovacího spolku.

A na co se budou moci návštěvníci těšit? Na své si přijdou jak milovníci tradičních pokrmů, tak i exotiky. Výlet do Španělska můžou mlsné jazýčky okusit při konzumaci hutné polévky z Asturie, francouzská quiche nebo bagetky s bylinkovým a česnekovým máslem zase potěší milovníky jídla ze země Eiffelovy věže.

A ten, kdo má rád českou klasiku, si může pochutnat na bůčkové pomazánce a zapít ji třeba pivem. Chybět nebude ani hit posledních akcí, a to grilované chobotnice z Ražanje.

Sladkou tečku pak budou představovat například domácí pralinky, marmelády nebo trubičky a kakaové sušenky.

Najíst se dosyta nebo jen zkusit nové chutě budou moci všichni návštěvníci od sobotních jedenácti hodin. 

V Plumlově se sjedou Velorexy

Plumlov – Na osmý ročník tradičního Mikulášského srazu Velorexů se můžou těšit všichni, kteří nějaký svůj hadraplán vlastní nebo se jen o tato dnes už historická vozítka zajímají.

A o tom, že atmosféra bude opravdu zajímavá, svědčí už i název letošního srazu, kterým je zoologická zahrada. Případní majitelé těchto vozidel se ubytují v komnatách podzámčí Plumlovského zámku a plumlovské dominantě přicestují v pátek. Společně se pak rozloučí v neděli.

V Němčicích si zatančí na country

Němčice nad Hanou – Už po třiadvacáté si budou moci návštěvníci Country bálu v Němčicích nad Hanou užít skvělou večerní zábavu. Všem tancechtivým návštěvníkům zahraje skupina Prak, se svou retro western show se představí Kántrošbáloš a program doplní i vrhačské představení Westernové valašské kavalérie.

Skvělá zábava začíná v sobotu od 20 hodin v místní sokolovně, vstupenky se dají koupit i v předprodeji. „Vstupné je v předprodeji 100 Kč a na místě 120 Kč. Pokud chcete rezervovat místo, zavolejte na 604 877 500 nebo pište mejl na a.bartosik@seznam.cz, kde dostanete pokyny k platbě.

Místa si objednáte a po zaplacení Vám budou závazně rezervována," informovali pořadatelé akce.

V Jesenci budou obdivovat život Coco Chanel

Jesenec – Jan Čenský, Lubomír Olšovský nebo Michaela Dolinová. Že jste tyto herce viděli jen na televizních obrazovkách? Když přijedete do Jesence, máte jedinečnou příležitost vidět tyto herecké hvězdy naživo přímo v akci.

V sobotu od 19 hodin se totiž v jeseneckém kulturním domě uskuteční divadelní představení Příběh Coco Chanel. Životní dráhu ženy, jež se stala jednou z nejznámějších osobností na světě, zrežíroval pro divadelní prkna Jiří Adamec a inspirovat se tak můžou i diváci na Hané.

Případní zájemci si můžou pořídit vstupenky na konickém informačním centru. Jejich cena startuje na 290 korunách a odvíjí od řady, kterou si chtějí zarezervovat, nejlepší místa se dají koupit za 330 kč. 

V Nezamyslicích se projdou s lampiony

Nezamyslice – Podzimní sametovo-lampionovou procházkou si občané v Nezamyslicích připomenou slavný den české historie. Průvod začne v pátek od 17.30 hodin od místní základní školy. Organizátoři také zajistili i doprovodný program, který bude však pro návštěvníky překvapení. „Děti si vezměte rozhodně s sebou. A možná přijde i zpěvačka…" je napsáno na pozvánce lampionového průvodu. 

V Pěnčíně zvou na víno

Pěnčín - Na taneční a hudební akci zvou na sobotu do Pěnčína. Ve sportovním areálu se zde podvanácté odehraje Posezení u vína. Při té příležitosti k poslechu i tanci zahraje Holóbkova mozeka. Akce začíná v šestnáct hodin.

Přemyslovice nabízí jarmark

Přemyslovice - už o nadcházejícím víkendu lze nasávat vánoční atmosféru v Přemyslovicích. Od neděle do středy zde totiž proběhne předvánoční jarmark. K zakoupení budou perníčky, slaměné výrobky či vánoční dekorace. Poprvé budou moct lidé na jarmark v hasičské zbrojnici zavítat v neděli o čtrnácté hodině, další dny pak akce začíná v deset hodin. Srdečně zvou pořadatelé.

V Tištíně se setkají se seniory

Tištín – V Tištíně se o ty, co se o obec starali v minulých letech, starají výborně. Důkazem toho je i tradiční setkání se seniory v sále místní sokolovny. „K tanci i poslechu bude hrát cimbálová muzika Ječmínek. Přijďte na příjemné posezení s malým občerstvením," láká obec. Setkání proběhne v neděli od 15 hodin.

Fantom divadla chystá překvapení

Prostějov Máte rádi divadlo? Tajemný svět smíchu i slz, vůni líčidel a šustot kostýmů? Fantom divadla nabízí v prostějovském městském divadle prohlídku zákulisí.

Podle slov ředitelky Jany Maršálkové mohou návštěvníci nahlédnout do prostor a zákoutí, která jsou jindy veřejnosti nepřístupná. „Akci pořádáme v rámci evropského projektu Noc divadel. Program nazvaný Fantom divadla aneb těšte se na překvapení je určený podle jejích slov především dětem a jejich rodičům.

„Začátky tajemných prohlídek startují v sobotu v 16.30, 17, 17.30 a 18 hodin a vstup do divadla bude od parku ze Šerhovní ulice," uvedla Jana Maršálková. V devatenáct hodin všichni v divadle společně zatleskají a propojí tak v tuto chvíli všechna zainteresovaná evropská divadla.

„Poté vystoupí pěvecký sbor Nota Bene, který se představí trochu naopak," řekla ředitelka divadla s tím, že na diváky čeká i překvapení, které dopředu prozrazovat nelze. Koncert bude přístupný hlavním vchodem do divadla.

VÁNOČNÍ JARMARKY A VÝSTAVY

Seloutky - Na jarmark plný šperků, ozdob a řady dalších dárkových předmětů lákají na neděli do Seloutek. Od deseti do osmnácti hodin zde v obecním sále proběhne adventní jarmark plný dárků pod stromeček i laskomin. Nebude tak chybět ani třeba čokoláda. Pro děti pak organizátoři v čele s Jitkou Nadymáčkovou připravili dílničky pro děti. Srdečně zvou pořadatelé. (sob)

Prostějovsko - pozvánky na akce.Zdroj: DENÍK


Prostějovsko - pozvánky na akce.Zdroj: DENÍK