V Prostějově zazpívá sbor z německého Erfurtu

Prostějov – V prostějovském chrámu Československé církve husitské zazní v pátek večer pěvecký sbor Exaudi se svými kolegy z Německa. Posluchačům představí duchovní písně z období baroka, klasicismu, ale i novodobější tvorby.

„Spolupráce s německým sborem Andreasschotten trvá už několik let. Před dvěma lety jsme koncertovali my, v jejich domácím městě Erfurtu, a letos přijedou zase oni k nám, abychom společně zazpívali v prostějovském chrámu. Pro posluchače chystáme celou řádku duchovních a převážně historických písní," uvedla vedoucí sboru Exaudi Olga Čermáková.

Koncert začíná v pátek v osmnáct hodin uvnitř chrámu Československé církve husitské.

Sdružení Iris zve na úklid Hloučely a společné posezení

Prostějov – V sobotu od devíti hodin dopoledne proběhne tradiční úklid biokoridoru Hloučela, spojený s kontrolou vyvěšených ptačích budek a hmyzích hotelů.

„Dobrovolníky zveme po úklidu na občerstvení u ohně a na děti čekají herní aktivity. Úklid Hloučely, který probíhá v rámci kampaně Ukliďme svět, potrvá až do jedné hodiny odpoledne," uvedli pořadatelé z organizace Iris. Účastníci budou potřebovat pracovní rukavice a staré igelitové tašky na odpad.

Obce ožijí drakiádou

Prostějovsko – Hned v několika obcích budou tento víkend brázdit oblohu papíroví draci.

Tradiční podzimní kratochvíli zahájí v sobotu ve čtrnáct hodin ve Vrbátkách, kde Centrum volného času připravilo hned několik aktivit pro rodiny s dětmi. Kromě pouštění draka si mohou rodiče s dětmi vyzkoušet rodinný pětiboj nebo prohlédnout práci sokolníků a jejich ptačích dravců.

„Zájemci se mohou přijít podívat na lov pomocí vycvičených dravců na polích v okolí Vrbátek, samotný lov začne v půl dvanácté," uvedli pořadatelé.

Veškerý následující program se bude odehrávat na hřišti ve Vrbátkách.

Drakiáda ve Skalce začne v sobotu úderem patnácté hodiny u místního hřbitova. Pro účastníky připravili organizátoři opékání špekáčků i cukrovinky pro děti.

Stejný den budou hromadně pouštět draky i v Prostějovič­kách. Tam drakiáda odstartuje ve čtrnáct hodin a návštěvníci se mohou těšit i na různé dobroty.

Na pouštění draků ve Zdětíně si budou muset zájemci počkat až do neděle. Tělovýchovná jednota Sokol zahájí podzimní soutěž ve třináct hodin a zvou nejen děti, ale i dospělé.

Koná se i u vás o víkendu drakiáda? Pozvěte návštěvníky prostřednictvím diskuse pod článkem.

Bouzovská vrchovina pořádá podzimní véšlap

Kladky – Milovníci přírody mohou v sobotu 3. října vyrazit se sdružením Bouzovská vrchovina na Podzimní véšlap. Organizátoři jej pořádají už potřetí. Start účastníků bude před základní školou v Kladkách na Prostějovsku v 9 hodin. Chodci si budou moci vybrat ze dvou tras. Delší měřící asi 17 kilometrů povede z Kladek po modré turistické značce přes Nectavu, Březinky, Vrážné, Hartinkov, Vysokou a Ošíkov. V Ošíkově bude pro zájemce domluveno občerstvení v penzionu „U Sedláka". Poté se všichni vrátí zpět do Kladek.

Kratší trasa bude měřit zhruba 9 kilometrů, zkrátí se z Březinek přímo na Vysokou.

Podle organizátorů je pochod naplánován po dobře schůdných cestách, takže se ho mohou zúčastnit všechny věkové kategorie. Obě jeho trasy budou vyznačeny. Akce se bude konat za každého počasí a startovné je dobrovolné. Další informace o akcích Bouzovské vrchoviny najdete na jejím webu www.bouzovskavrchovina.cz

V Kostelci na Hané lákají na dýňové speciality

Kostelec na Hané – Dýňový maratón nabídne od pátku do neděle Zahradnické centrum Marciánová. Díky bohatému programu si na své přijdou děti i dospělí. Akci zahájí ve čtyři hodiny odpoledne páteční vystoupení hudební skupiny Rose Band, které doprovodí slavnostní narážení dýňového piva z minipivovaru Kosíř a také kostelecké dýňohraní – soutěžní aktivity pro rodiny s dětmi.

V sobotu program startuje už v devět hodin dopoledne, kdy si návštěvníci vyzkouší vyřezávání dýní. Odpoledne zahájí svůj program rádio Haná a večer vyvrcholí ohňovou show skupiny Prométheus v půl osmé. Od nedělní deváté hodiny ranní pokračuje vyřezávání dýní a ve dvě odpoledne možná přijde i kouzelník s Duem Fernando.

„Kromě hlavního programu jsme připravili i doprovodnou zábavu pro malé i velké. Děti si vyzkouší malování na obličej, nebo navštíví strašidelnou jeskyni. Dospělí si zase pochutnají na kvalitních vínech z Velkých Pavlovic, nebo ochutnají dýňové speciality. Ženy určitě ocení ukázku podzimních dekorací," lákají pořadatelé ze Zahradnického centra.

Třetí ročník závodu Run free startuje už tuto neděli

Ivaň, Skalky – Maratonský klub Prostějov pořádá další ročník vytrvalostního závodu Run free přes okres Prostějov. Závod určený pro jednotlivé běžce, ale i týmy, který probíhá formou štafety, odstartuje v neděli o půl desáté dopoledne na návsi v Ivani.

„Závodníky čeká pětačtyřicet kilometrů dlouhá trasa, kterou musí zvládnout za šest a půl hodiny. Cílovou metou je radiolokační stanice ve Skalkách. Štafetu mohou tvořit dvou až tří členná družstva, přičemž z týmu vždy alespoň jeden člen musí běžet, zbytek může jet na kole nebo koloběžce. Registraci zahájíme v neděli od devíti hodin," uvedli pořadatelé z Maratonského klubu Prostějov.