„V programu se představí mistři devatenácti řemesel, návštěvníci si budou moci prohlédnout vozy i košatiny, projedou se v historických kočárech, uvidí rytířský turnaj. Letos nabídneme lidem mimo jiné projekci, ve které jim ukážeme, jak řemesla kdysi fungovala během roku," informoval ředitel pořádajícího Muzea kočárů Václav Obr.

„Na Josefkolu budou celkem čtyři scény, vystoupí zde populární hudební skupina Keks, v jejímž programu se určitým způsobem řemesla také objeví. Večerní scéna představí účastníkům, jak se některé věci používaly v minulých dobách, například louče, oheň, svíčky. Děti dostanou lampičky, které pro ně celý rok vyrábíme, rozsvítí si je a s populární tajemnou bytostí se projdou zámeckým parkem. Chystáme pro návštěvníky také ukázku netradičních zápřahů, kde uvidí, jak dříve lidé tento druh povozů používali. A máme na Josefkol připravena mnohá další překvapení, která nechci prozrazovat," usmál se ředitel Muzea kočárů.

Zámecký park poskytne návštěvníkům celodenní program, jehož část se bude odehrávat ve speciálně postaveném koloseu.

Sem přijede král se svou družinou, vystoupí rytíři a ostatní účinkující v dobových kostýmech. Výjimečné světelné a pyrotechnické efekty připravují kaskadéři už rok před akcí.

„Letos poprvé vystavujeme sbírku čtyř kočárů hraběcí rodiny Silva Tarouců včetně perly mezi kočáry – proutěné dvoukolky, se kterou jezdila na vrchol Kosíře hraběnka Gabriela.

Zdroj: Youtube

Hanáci, držte se

V sobotu 23. července bude program slavnostně zahájen a pořadatel se v úvodu chystá poděkovat všem rekordním letošním 53 sponzorům.

„Myslím si, že si to zaslouží a že by lidé měli vědět, jak nám mnohé firmy i soukromé osoby pomáhají," řekl Václav Obr.

„Slavnost, kterou považuji za jakýsi „štít muzea", má opravdu vysoký rozpočet, ale nejde tu o žádnou komerci, jak už mnoho návštěvníků ví. Dnes bychom ji právě bez podpory Olomouckého kraje, Ministerstva kultury a ostatních sponzorů pořádat nemohli."

Po celou dobu Josefkolu budou mít letos otevřeno také v muzeu.

Návštěvníci zde uvidí 40 restaurovaných kočárů,což je počet, který Čechy pod Kosířem řadí mezi podobné instituce ve světě.

Nejen, že tu různé kočáry restaurují, ale zabývají se také jako jediní jejich historií z dob Rakouska Uherska, kterou mapují a zpracovávají pro další zájemce z řad odborníků.

V Muzeu kočárů je k vidění mimo jiné i stroj na cupování žíní nebo multifunkční zařízení s cirkulárkou a pásovou pilou na vyřezávání loukotí a oblých karoserií kočárů, který je starý 150 let.

„Jsou na něm různé štítky řemeslníků z dob Rakouska – Uherska a poslední z období druhé světové války s výstižným odkazem: Hanáci, držte se," řekl Václav Obr.

Marcela Žůrková