Přitom soukromých silnic nebo těch, které se v zimě neudržují a jízda je zde na vlastní nebezpečí, je v okolí Prostějova hned několik. Jednou z těch frekventovanějších je například komunikace mezi Olšany u Prostějova a Držovicemi.

Například Helena Halasová na takové silnice raději nevyjíždí. V případě, že by zde nabourala, tak si není jistá přístupem pojišťovny a majitele.

„Netuším, zda by mi něco zaplatila z pojistného. Kvůli značce, kde se píše, že je zde jízda na vlastní nebezpečí a v zimě se cesta neudržuje. prostě to nechci riskovat," řekla řidička.

Podobné starosti může mít po víkendu také dvaadvacetiletá řidička. Ta v neděli večer havarovala právě na cestě mezi Držovicemi a Olšany. S těžkým zraněním ji musela záchranná služba převézt do Fakultní nemocnice v Olomouci. Podle víkendové policejní zprávy byla v místě vozovka zledovatělá.

„Přesné příčiny nehody a okolnosti jsou v šetření. V této chvíli nemůžeme potvrdit, zda příčiny nehody byly v souvislosti s aktuálním počasím na místě nehody," uvedla v pondělí policejní mluvčí Irena Urbánková.

Ani korunu?

Pokud by ovšem za nehodou skutečně byla neošetřená silnice, hrozilo by, že by řidiči od majitelů vozovky neviděli ani korunu.

„Bohužel je to tak. Pokud je tato komunikace opravdu soukromá, ještě s upozorněními, a pokud je do cíle i jiná cesta a tudíž není stoprocentní nutnost využití této. Už jsem to párkrát řešila a bohužel náhrada zde není," potvrdila advokátka z Prostějova, která si nepřála být jmenována, redakce má však její jméno a příjmení k dispozici.

Pochodíte u pojišťoven?

Jednodušší by to však mělo být v případě pojišťoven. Podle oslovených zástupců pojišťovacích společností Astoria a České pojišťovny by to mělo být možné.

„Uvedené skutečnosti, tedy soukromý vlastník nebo neudržování silnice v zimě, nemají na řešení škodní události vliv. V tomhle případě je to podobné, jako když havaruje traktor na poli," sdělila například mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

S ní se shoduje také pracovnice firmy Astorie či bývalá zaměstnankyně prostějovské pojišťovny Jana Slováková.

„Nějaké označení, pokud se tedy nejedná o zákaz vjezdu, nemá na plnění od pojišťovny vliv. Pokud je zde značka, která upozorňuje, že použití komunikace je na vlastní nebezpečí, tak za případnou nehodu nenese nikdo vinu. Podobné je to i u cedulí před vchody do panelových domů, které upozorňují na neudržovaný vstup do domu," řekla Jana Slováková.

Sama má však zkušenost s většími pojišťovnami. Není si tak jistá, zda u těch drobnějších by měli řidiči stejnou zkušenost.

„Záleží podle mě i na pojišťovně a jejich podmínkách ve smlouvách. Myslím si, že ty menší by pravděpodobně nezaplatily havarovaným nic," domnívala se.