Na vlastní kůži to pocítil i Lukáš Procházka.

„Měl jsem po srážce s cyklistou jedoucím po chodníku vážně zraněný prst, přítelkyně zase vyvázla se strženým nehtem," popisuje své zkušenosti Prostějovan.

Ten se podle svých slov setkává s cyklistou v místech, kde by neměl co dělat, nejméně dvakrát denně. Například v Dolní ulici se jezdí na kolech po krajnici, přestože hned vedle vede cyklostezka.

„Několikrát jsem to zde zažil. Silnice je už tak úzká a když třeba potkám někoho na kole v blízkosti ostrůvku, tak prostě nemám šanci kolem něj projet," říká.

„Všiml jsem si tohoto chování hned jak jsem se do Prostějova přestěhoval. Cyklista na chodníku i na silnici, po které jet nemusí, je zde samozřejmostí," dodává.

Pokuta 

Podobnou zkušenost má i Kateřina Pospíšilová. Ta zase vnímá situaci z pohledu řidiče.

„Katastrofa je to třeba na obchvatu u nové nemocnice. Cyklisté tam na stezku často kašlou, vydávají se do provozu a zbytečně tak všechny okolo ohrožují. Někdy je to tam fakt hrozné, už jsem ale i zažila, že u ostrůvku pro chodce je zastavovali policisté a neukáznění cyklisti dostali pokutu," sděluje řidička.

Kromě ježdění po chodníku je totiž trestné i prohánět své kolo po silnicích vedle nichž vede cyklostezka.

„Od roku 2000 je v Zákoně o provozu na pozemních komunikacích napsané, že je povinností cyklisty jet po stezce, která je k tomu určená. Pokud stejnou ulicí, ve které stezka je, projíždí na silnici, hrozí mu pokuta. Dospělí za tento přestupek můžou přijít o dva tisíce korun, mladistvým hrozí poloviční sankce," sdělila mluvčí městské policie v Prostějově Jana Adámková.

Ta si je problému v Prostějově vědomá a apeluje na cyklisty.

„Stezky jsou budované právě proto, aby je cyklisté využívali. Při preventivních akcích policie na to také lidi upozorňujeme. Zdůrazňujeme, že cyklostezky jsou pro lidi na kolech tím nejbezpečnějším místem v provozu," říká.