„V sobotu jsme prodali pětaosmdesát permanentek, v neděli to bylo ještě méně, přestože počasí tu bylo mimořádně pěkné a také na svazích se ještě dalo slušně lyžovat,“ řekla Marcela Sedláčková ze šumperského Skiklubu, který provozuje lyžařský areál na Červenohorském se­dle.

Lyžařská sezona nebyla podle Sedláčkové příliš vydařená, i když byla přece jen o něco lepší než ta předcházející. „Byla to již druhá špatná zima, sněhu bylo opravdu málo, provoz jsme zastavovali nejméně pětkrát,“ postěžovala si Sedláčková.

Umělé zasněžování na Červenohorském sedle nemají, jsou tedy odkázáni na rozmary počasí. Jak Marcela Sedláčková dodala, i když se v některých týdnech sněhové podmínky zlepšily, do hor zamířilo daleko méně lyžařů než v minulých letech.

Tečku za zimou udělali o víkendu také v lyžařském středisku Kaste v Petříkově

Zatímco ještě před několika týdny zde pilně zasněžovali sjezdovky, v příštích dnech se budou snažit technický sníh odstranit. Lyžování totiž vystřídá bobová dráha.

„Sníh rozhrneme rolbami, pak musíme počkat až roztaje. Až bude svah holý, začneme s montáží dráhy. Zahájení provozu ale bude záležet na počasí, samozřejmě bychom rádi návštěvníky přivítali už na začátku května,“ sdělil zaměstnanec areálu Vladimír Drozda. Jak dodal, poslední víkend patřil k nejslabším za sezonu. Za jarní lyžovačkou přijelo pouze pár lidí.

„Skončili bychom, i kdyby byly podmínky skvělé. Máme již naplánované práce a lidi v tuto dobu stejně již na lyže nejezdí,“ konstatoval majitel střediska Proskil v Branné Rostislav Procházka, který zimní sezonu zahajoval jako první v Jeseníkách.

Výborné sněhové podmínky stále nabízejí svahy v okolí Pradědu. „Leží zde metr a tři čtvrtě sněhu. Je sice trochu mokřejší, protože se teploty pohybují nad nulou, ale lyžování je tu skvělé. Zasněžené jsou nyní i hřebeny,“ informoval dispečer Horské služby Jesenky Slávek Tejnský.

Vleky na Ovčárně, kde je jedno z nejchladnějších míst v republice, pojedou až do konce dubna. Běžkaři stále mohou využít upravovanou trasu směrem z Ovčárny na Červenohorském sedlo.