Začněme politikou. V ní došlo na Prostějovsku k nemalým zvratům.

V dubnu opustili Hnutí ANO někteří prostějovští zastupitelé. Koncem října pak rezignoval prostějovský zastupitel Josef Augustin (KSČM) po té, co vyšlo najevo, že opomněl podávat daňová přiznání.

Hádky v Držovicích

Otřes však zažily také Držovice. Zde se závěrem srpna rozpadlo zastupitelstvo a obec tak míří k únorovým volbám.

„Doufám, že přijde co největší počet voličů. Minule lidé volby podcenili, nyní je každopádně obec paralyzovaná," vyjádřila se aktuálně starostka Blanka Kolečkářová.

Její práci kritizuje část opozice, jejíž zastupitelé v srpnu rezignovali. Následovaly slovní přestřelky přes web opozice i obecní zpravodaj.

„Dnes jsou občané děleni do dvou táborů a když se ocitnete na druhé straně, jste tvrdě perzekuováni. Tyto barikády jsou vytvořeny otrávenou atmosférou současného vedení," uvedla naopak pro Deník představitelka opozice Renata Čižmářová.

Vylepšený průtah a křižovatka

Změny pak loni proběhly také v dopravě.

V půlce listopadu došlo k otevření části průtahu Kostelcem na Hané, které ocenili nejen místní obyvatelé, ale přínos má i pro návštěvníky Čech pod Kosířem a Kosíře.

Na podzim taktéž došlo ke znovuotevření křižovatky ulic Olomoucká a E.Valenty v Prostějově, která navíc nově získala semafor.

V Čechách pod Kosířem pak dostavěli v březnu parkoviště, kde přes sto míst slouží převážně turistům.

Boom pod Kosířem a požár zámku

Čechy pod Kosířem byly vůbec v centru dění. Obec s tisícovkou obyvatel se totiž dočkala: začátkem dubna proběhlo otevření zámku, kam se léta turisté nedostali. Jejich počet v obci i okolí výrazně narostl.

Naopak nechybělo mnoho a Prostějovsko mohlo o jednu památku také přijít. Jedenáctého října totiž lidi ohromila zpráva o tom, že hoří Plumlovský zámek.

„Prověřováním okolností a příčin požáru se nepodařilo zjistit přesnou příčinu ani osobu pachatele. Z toho důvodu byl případ v zákonné lhůtě odložen. Věcí se však policisté nadále zabývají," sdělil v úterý, téměř dva měsíce po požáru, policejní mluvčí František Kořínek.

Spor o obchoďák pokračuje

Prostějovskem ale hýbaly také menší a větší kauzy. Některé přitom sahají dlouho do minulosti.

Příkladem můžou být prostějovská jezdecká kasárna, která rozdělila veřejnost, především však politiky, na dva nesmiřitelné tábory.

Výsledkem bylo v polovině ledna zbourání stavby.

Zdaleka konec naopak není ve věci postavení obchodního centra společností Manthellan ve středu Prostějova.

Firma uspěla u krajského soudu, který měl rozsoudit platnost smluv, její konkurent Prior však podal dovolání.

Objevily se však také nové větší i menší kauzy.

Příkladem může být popraskání domů ve vrahovické ulici J. Kohlera. Lidé z něj vinili povolení od radnice a následné projíždění těžké techniky. Obyvatelé domů nakonec ale nedostali od radnice na opravu peníze.

Dál pak pokračuje spor ohledně staveb, které by měly vyrůst na místě chodníku v Krasické ulici.

Větrníky a obalovna

Načas vyřešené jsou naopak jiné dva problémy.

V Protivanově si totiž osmého října odhlasovali, že jim nové větrné elektrárny v okolí městyse nevadí.

Oproti tomu v Dřevnovicích a Nezamyslicích odpor vůči chystané obalovně trvá.

„Poslali jsme negativní vyjádření na kraj, přesto se nás pak majitelé firmy snažili přesvědčit. Na hodinu dlouhé návštěvě ale neuspěli. Nakonec žádost stáhli, přípravy jsou tak přerušené," uvedl starosta Nezamyslic Vlastimil Michlíček. Tuto informaci vzápětí také potvrdil krajský úřad.