„Některé hřbitovy jsou zamčené a otvírají se zájemcům pouze na vyzvání, po předchozí domluvě. To je i případ Prostějova," říká Jaroslav Klenovský z Federace židovských obcí.

Podle jeho slov zatím s domluvou problém nebyl.

„Nemám pocit, že by tam byl nějaký zádrhel. Všichni se s paní Rajtrovou, která se o hřbitov stará, dokázali domluvit," domnívá se.

„Pokud by však byl větší zájem veřejnosti i návštěvy této památky, tak bychom na něj jistě zareagovali," dodává Jaroslav Klenovský, který říká, že přístupnost židovských hřbitovů se opírá o místní tradice a situaci. Některé tak jsou volně přístupné a běžně otevřené.

Ten prostějovský však otevírá své brány pouze v neděli a po telefonické domluvě s Ludmilou Rajtrovou, která se o památku stará.

„Klidně by to tu mohlo být otevřené častěji. Už se mi i stalo, že mi nějaká paní nadala za to, že hřbitov není volně přístupný. Podle jejích slov to tak u nich je," sděluje.

Proti by nebyla ani náměstkyně primátora Ivana Hemerková, která má na starosti kulturu v Prostějově.

„Určitě jsem pro to, aby byl tento hřbitov navštěvovaný. Kdysi jsme o tom i jednali a můžeme to probrat znovu. Nevím ovšem, jestli by byl ze strany veřejnosti zájem," podotýká.

Obavy z vandalů

Jiné obavy z častějšího otevření hřbitova turistům má Marie Dokoupilová, odbornice na židovské památky v regionu.

„Jak je něco veřejně přístupné, něco se ztratí. Taková je prostě naše společnost. Navíc by podle mě nebyly peníze na hlídače. Současné řešení, tedy návštěva po domluvě, je tak samozřejmě složitější. Jinak to ale asi nejde," uzavírá historička a kurátorka prostějovského muzea Marie Dokoupilová.

Současný židovský hřbitov v Prostějově pochází ze začátku 20. století. Nenajdeme zde tak žádné středověké náhrobky. Původně měl být větší, ale holocaust a vystěhování mnoha židovských rodin do Izraele rozšíření zabránily. Hřbitov se také vyznačuje jednou zvláštností, dodnes se totiž využívá k pohřbívání.