„Určitě pro nás není problém zajistit únik ropných látek a podobně, ale třeba na vyprošťování nemáme žádné vybavení a myslím, že zraněného bez proškolení smýkat z auta je na průšvih," nechal se slyšet starosta ptenských dobrovolných hasičů Pavel Soldán.

Ptenská jednotka dobrovolných hasičů v lednu například vyjížděla ke smrtelné nehodě mezi Vícovem a Ohrozimí.

„Požádali jsme alespoň obec, aby nám zakoupila batoh s vybavením pro poskytnutí první pomoci, a z vlastní iniciativy jsme si pozvali hasiče, který nám poskytl zdravotnický kurz," podotkl Pavel Soldán s tím, že sám dokáže dát první pomoc jako řidič, který jede okolo.

Vybavení pro zásah při dopravní nehodě naopak nechybí Kostelci na Hané.

„Jako jednotka máme pro zásah při dopravní nehodě zdravotnické i vyprošťovací vybavení, dlahu na páteř a další nezbytnosti. Jediné, co nám chybí je rychlejší auto, jinak je to také na kolektivu, jak se na pomoc při dopravní nehodě dívá," řekl velitel kosteleckých dobrovolných hasičů Petr Látal s tím, že každý z 16 členů jednotky má kurz první pomoci a tři členové pracují jako zdravotníci.

„Při zásahu hrají velkou roli vteřiny, a pokud se jede ke „smrťáku". Je to život a hasič s tím musí být smířený," dodal velitel kosteleckých hasičů.

Jak se na dobrovolníky dívají „profíci"?

Profesionální hasiči vnímají dobrovolné hasiče jako velkou pomoc při jejich práci.

„Role dobrovolných hasičů je důležitá. Dobrovolní hasiči jsou důležitou součástí systému požární ochrany České republiky. Vybrané jednotky vyjíždí i k dopravním nehodám, tak aby byla zabezpečena pomoc účastníkům dopravních nehod v co nejkratším možném čase. Dobrovolní hasiči jsou pravidelně školeni k udržení odbornosti funkcí velitele či strojníka, a dále absolvují vybrané jednotky specializační školení zaměřená na konkrétní činnost – například výcvik zásahu u dopravních nehod, první pomoc, zásahy u požárů v uzavřených objektech a podobně," řekl velitel profesionálních hasičů Ivo Jahn.

Předurčenost jednotek k dopravním nehodám trvá již několik let. V rámci novely požárního poplachového plánu olomouckého kraje byly do systému záchranných prací u dopravních nehod zapojeny další jednotky.

„Důležité je, aby dobrovolní hasiči, kteří jsou první, na místě poskytli první pomoc, preventivní protipožární opatření a zabezpečili místo nehody. Na tuto činnost potřebují standardní vybavení jednotky, kterým si již dříve pořídili a je společné pro veškerou zásahovou činnost," dodal Ivo Jahn.

Zároveň platí, že někteří příslušníci Hasičského záchranného sboru Prostějov jsou zároveň i členové jednotky Sboru dobrovolných hasičů, například v Žešově, Kostelci na Hané, Vranovicích – Kelčicích, Přemyslovicích či Horním Štěpánově.