„Jedná se o jediné nízkoprahové zařízení tohoto typu v regionu Prostějov, které poskytuje služby této cílové skupině. Nabízíme široké spektrum služeb, zaměřených nejen pro rizikové uživatele návykových látek, ale i pro jejich příbuzné. Nejedná se však jen o poradenskou činnost. Klienti k nám chodí i kvůli výměně injekčních stříkaček, nechávají se testovat na pohlavně přenosné choroby a žloutenku, vyprat oblečení, uvedla vedoucí Kontaktního centra Jana Kučerová s tím, že především s klienty řeší jejich aktuální situace, zaměřují se na sociální práci a podporují je v rámci motivačních rozhovorů ke změně životního stylu.

„Pro práci s klienty je jedním ze stěžejních pilířů vzájemný vztah a důvěra k pracovníkovi." řekla o poskytovaných službách vedoucí Kontaktního centra Jana Kučerová.

Aktivní práce přímo v terénu je denní chleba pracovnic této sociální služby. Klientům nabízejí přímou pomoc, ale také sterilní injekční stříkačky a kondomy. V rámci terénních aktivit se zaměřují na vyhledávání nových klientů, informují potencionální uživatele o nabízených službách a rizicích , která souvisejí s užíváním drog.

„Spousta lidí má předsudky, že financování těchto aktivit je zbytečnou dírou do státního rozpočtu. Málokdo z nich si však uvědomuje, že hodnota sterilní jehly je nesrovnatelná s náklady na léčbu chorob, přenášených několikanásobně použitou injekční stříkačkou. To stejné platí i o kondomech," vysvětila Kučerová.

Ačkoliv riziko přenosu chorob je u uživatelů injekčních drog vysoké, u klientů zdejšího Kontaktního centra není tento problém naštěstí natolik výrazný.

„Naši klienti se nechávají testovat nejčastěji na HIV, zatím se ale žádný případ za celou dobu mé praxe neprokázal. Ani jsme nezaznamenali nárůst výskytu žloutenky, což vnímáme velmi pozitivně a vidíme, že naše práce má smysl a jasné výsledky," řekla sociální pracovnice.

Ročně tři stovky lidí

Kontaktním centrem projdou ročně téměř tři stovky klientů a osob blízkých ve všech věkových kategoriích i společenských třídách.

„Nejmladší klient v loňském roce měl patnáct let a nejstarší byl pětapadesátník, oba byli závislí na pervitinu. Do rizikového užívání může spadnout každý, nezávisle na věku či vzdělání. Není dobré před tím zavírat oči a dělat, že se nás to netýká," upozornila vedoucí centra Jana Kučerová.

Uživatelé návykových látek nejsou jediní, kteří mohou využít služeb Kontaktního centra.

„Přicházejí k nám i rodiče dětí, které sklouzly do světa drog. Nezáleží, zda jde o marihuanu nebo tvrdé drogy, v každém případě jde o problém, který je potřeba řešit. Když rodiče zjistí, že jejich dítě zneužívá návykovou látku, často hledají chybu v sobě, ve špatné výchově. Náplní naší práce je podpořit je v této tíživé situaci, předat jim informace, hledat možná řešení," řekla o spolupráci s rodinnými příslušníky klientů Jana Kučerová.

Ačkoliv jsou nejčastějšími klienty uživatelé pervitinu, specializuje se centrum i na jiné závislosti.

„Každé pondělí funguje v prostorách centra i služba zaměřená pro patologické hráče (gamblery) a jejich blízké. Problém patologického hráčství není na Prostějovsku nic výjimečného, už jen proto, že zde funguje široká síť heren," popsala další nešvar Jana Kučerová.

„Není třeba dodávat, že důležitá je primární prevence, ale je nutné se zaměřit i na pomoc i těm, kteří se s závislostí již potýkají a hledají pomoc. Těmto klientům nabízíme terapeutickou a poradenskou službu zaměřenou na hráčství ve všech jeho podobách. Sezení probíhají po předchozím objednání a jsou anonymní a bezplatná," uzavřela Kučerová.