Jen pro srovnání – v sousedním Polsku sklidí z jabloní více než dvacetkrát tolik plodů než v Česku, okolo tří a půl miliónu tuny.

V Dětkovicích na Prostějovsku mají 70 hektarů jabloní, z toho 55 hektarů je plodných. Okrajově tu pěstují také višně, švestky a hrušky.

Hlavními odrůdami jablek jsou Idared, Golden, Gala, Rubín, Gloster a Jonagored. Ta poslední zmiňovaná nejvíce chutná vedoucímu zdejších sadů Pavlu Melkovi. „Je velmi šťavnatá, se sladce navinulou chutí, krvavě červená. Trháme ji až během října," uvedl.

V současné době tu sklízejí první zralé plody.

„Vypadá to, že musíme být s úrodou spokojeni, ale není to tak. Díky dubnovým mrazům jsme přišly přibližně o polovinu naší standardní produkce," uvedl Pavel Melka.

„Nejvíce chlad odnesly odrůdy, které kvetou jako první, a to je Idared. Tady můžeme rovnou devadesát devět procent úrody odepsat," pokračoval vedoucí sadů.

Řetězce kosmetické vady nechtějí

Mezi dalšími poškozenými jsou ještě Rubín a Bohemia. Jedná se sice o tzv. kosmetické vady, na chuť ovoce podle vedoucího sadů žádný vliv nemají, ale velcí odběratelé jako jsou řetězce takové plody nechtějí.

„My si část své produkce prodáváme sami tzv. ze dvora," vysvětloval Pavel Melka.

„A lidé tak aspoň vidí, za kolik si ovoce mohou koupit u nás, a kolik zaplatí v takovém hypermarketu,". Marie Kotíková z Prostějova je jednou ze zákaznic, která právě tomuto způsobu prodeje dává přednost.

„Máme dobrý sklep, kde nám jablka vydrží dlouhou dobu čerstvá a dobrá, a tak je tady nakoupíme v bedýnkách. S cenou jsme moc spokojeni a s kvalitou také," uvedla.

Podle slov Pavla Melky však není jednoduché se na velkém trhu udržet.

„Snažíme se o to zvýšením produktivity, ale je to běh na dlouhou trať. Posledních šest let nám dělá velké problémy počasí, a to nijak ovlivnit nemůžeme.

Letos v Dětkovicích odhadují sklizeň na 900 až 1200 tun, vloni to bylo kolem dvou tisíc tun.

„Nepotřebujeme ani tolik brigádníků. Obvykle nám pomáhá asi 80 lidí, v tomto roce je to o polovinu méně," upřesnil Pavel Melka.

Cizinci? Dělají i za špatného počasí 

Na sklizni v Dětkovicích se podílejí místní i pracovníci ze zahraničí. Už tradičně sem jezdí skupina lidí z Bulharska.

„Jsme s nimi spokojeni, i když je to někdy náročnější na komunikaci," uvedl vedoucí sadů.

Podle jeho slov za špatného počasí místní lidé práci někdy vzdají, kdežto zahraniční brigádníci pracují dál.

Miloslava Nedbalová z Dětkovic brigádničí v sadech už několikátý rok.

„Jsem ráda, že tady můžu vypomáhat a něco si přivydělat k důchodu. Za těch současných veder je to zdánlivě hrozné, ale pořád přijatelnější, než kdyby mi ze stromu tekla voda za krk a do rukávů," řekla na závěr.