VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hranolky? Kdepak, dětem vaříme boršč či bulgur, říká kuchařka Marie Pazderová

Prostějov – Při své práci se potýká s časem, potravinami či dětmi. Přestože však na jejím pracovišti v kuchyni školní jídelny vaří pouze obědy, pracovní doba jí jejich vydáním nekončí. Někdy ji také nepotěší děti, které přinášejí zpět nedojedené jídlo. Přesto se i v práci usmívá a prozrazuje jednoduchý recept na to, jak si optimismus při náročném povolání, jakým vaření pro stovky dětí je, udržet. „Musí vás to prostě bavit," říká asi dvě hodiny před tím, než do jídelny napochoduje první várka strávníků, vedoucí kuchařka Marie Pazderová.

29.1.2015
SDÍLEJ:

Vedoucí kuchařka na ZŠ Doktora Horáka Marie PazderováFoto: DENÍK/Kateřina Slouková

Ta se svými kolegy má skutečně hodně práce na zvládnutí. Prostějovská Základní škola Doktora Horáka patří k největším ve městě a denně zde dochází na oběd kolem tisícovky dětí a také zaměstnanci školy.

„Máme normální pracovní dobu. Pokud se ovšem připravujeme na nějaké náročnější jídlo, tak se chystáme déle a je z toho přesčas," vysvětluje Marie Pazderová. Žena ve středních letech o sobě říká, že ve společnosti jídla pracuje už řadu let.Ve školní jídelně ZŠ Doktora Horáka v Prostějově se vaří pro více než tisíc lidí.

„Teď nevím přesně, jak dlouho jsem zaměstnaná v této jídelně. Patnáct, dvacet let? Předtím jsem ale také pracovala v oboru. Ve starém prioru byla prodejna studené kuchyně. Vydávali jsme tehdy obědy z OP, které už tedy bohužel nestojí," vzpomíná Marie Pazderová. Ta také vysvětluje, v čem se její práce změnila. „Je to určitě velký rozdíl. Tady mám větší zodpovědnost," poznamenává hlavní kuchařka jídelny.

Společně s vedoucí stravovací části školy také vysvětluje, že jídelníček má ve školách určitá kritéria. Některé potraviny jsou v něm žádané, jiné přímo zakazované.

„Například nepoužíváme žádné polotovary, máme denní přísun potravin. Neděláme pizzu ani hranolky. Zdravá výživa ve školách je celostátně daná. Přednost má například zelenina a bílkoviny. Je předem určené, kolikrát měsíčně musíme podávat rybu, kolikrát zeleninovou polévku a podobně," říká.

Zeleninová polévka 12x měsíčně

Někdy se však normy úřadů nesetkávají u žáků úplně s pochopením. Například zeleninová polévka se musí podávat dvanáctkrát měsíčně. Rozhodně však podle pracovníků kuchyně mezi strávníky nevítězí. Oblibě se naopak těší polévky jako boršč, gulášová či rajská. Z jídel jsou to zase řízky či špagety, zvyklé jsou však z jídelny na Základní škole Doktora Horáka i na bulgur či couscous.

Jak Marie Pazderová řekla, s jídlem pracuje celý život. Není však kuchařina jako kuchařina. Upozorňuje totiž na to, že normy na vaření ve školních jídelnách jsou oproti například restauracím úplně někde jinde. Stejně tak i zvyky zaměstnanců.

„Dokážu si představit, že bych pracovala v restauraci. Ale nenajedla bych se tam. Mají tam jiné požadavky a představy na hygienu či úpravu masa. Zažili jsme to i u zaměstnanců, kteří k nám přišli z restaurace – nedokázali se přizpůsobit. My máme v jídelně jakoby dietní stravu," dodává Marie Pazderová a vrací se zpět k práci na středečním obědě.

Autor: Michal Sobecký

29.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Ranní zátah: tři stovky zastavených aut, pět řidičů "pod vlivem"

Řidič oslněný sluncem narazil u Konice do malotraktoru
2

Auto "sestřelilo" malotraktor u krajnice, pokutu dostali oba řidiči

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? 

Divadlo se stále vzpamatovává z krupobití. Otevře však včas

Desítky výjezdů hasičů, lokální potopy, poničené stromy. Ale také Národní dům. Kroupy, které postihly Prostějovsko asi před měsícem, za sebou zanechaly spoušť. A magistrát tak doteď vyhodnocuje, jaké škody za sebou průtrž zanechala. "Třeba v případě divadla ještě nevíme, jak velká bude. Nemám nové informace," uvedla primátorka Alena Rašková.

Muž se dobýval do cizího auta šroubovákem. Spletl jsem si jej se svým, hájil se

Cizí zaparkované auto poškodil třiaosmdesátiletý muž v neděli po poledni v Prostějově.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení