Nyní však už začíná čas bilancování. Do něj se pustil jak magistrát, tak prodejci, kteří opět zaplavili jak náměstí TGM, tak i prostory bývalého židovského města. „Určitě se budeme chtít zúčastnit i příští rok," prozradil například Tomáš Hrubý, který s manželkou poprvé prodával na hodech náramky a náušnice či drahé kameny.

Pro organizátory má muž slova chvály i kritiky.

„Byla to super akce. Stánek jsme měli na dobrém místě, navíc pro stánkaře má Prostějov příznivé ceny. Ještě se mi pak líbilo, že byly vyhrazené toalety pro prodejce v Duze. Například v Dubu minulý týden to s nimi bylo horší," porovnává nedávné zkušenosti Tomáš Hrubý.

Podobné stánky u sebe

Našel však i věci, které by pořadatelům z magistrátu vytkl. „Nelíbilo se nám, že prodejci se stejným sortimentem byli často vedle sebe. Pro nakupující lidi to tak možná bylo lepší, pro samotné prodavače však problém," uvedl.

Redaktor Deníku si jeho slova během neděle ověřil. Vedle sebe se nacházeli například dva prodejci pražených oříšků, stejně tak klidně i čtyři prodejci pouťových cukrovinek, například perníkových srdcí. Výjimkou pak nebyly ani jiné typy stánků, taktéž spolu sousedících.

„Všimla jsem si toho. A slyšela také různé reakce od ostatních prodejců. Mě osobně to nevadilo, protože šperky z fima tam nikdo jiný neměl. Nepřijde mi ale sousedství stánků s podobným sortimentem jako nejšťastnější," vyjádřila se třeba Marcela Texlová.

Počasí vyšlo

Jinak však podle svých slov byla s akcí spokojená. „Já jsem byla moc spokojená. Vyšlo počasí a návštěvnost hodů také nebyla nejhorší. Pro mě to byla příjemná neděle," řekla pro Deník.

Kromě stánků s různými regionálními produkty, rychlým občerstvením či ručními výrobky ale táhly také kolotoče. Například v sobotu některé z důvodu velkého zájmu zvaly na poslední jízdy ještě těsně před desátou hodinou večer.

Samotní účastníci, především pak prodejci a účinkující, se však ve velké míře ještě na magistrát s ohlasy neobrátili. Alespoň tedy podle vyjádření vedoucího Odboru školství, kultury a sportu Petra Ivánka. „Přiznám se, že zpětnou vazbu například od stánkařů zatím nemám. Co se pak týká počtu prodejců, musel bych se nejprve zeptat, kolik z nahlášených skutečně přijelo," uvedl.

Dočkali se trdelníků

Za jeden počin však magistrát pochvalu od návštěvníků hodů sklidit může. Na akci se totiž objevil i prodejce trdelníků, po němž mnozí Prostějované už v minulosti volali.

Podle náměstkyně primátorky pro kulturu Ivany Hemerkové pak převažovaly kladné ohlasy. Sama politička pak označila letošní čtyřiatřicátý ročník slavností za vydařený. „Nezaznamenala jsem žádný vyloženě negativní ohlas, velká většina je pak pozitivních. Podle mě si každý přišel během hodů na své a dorazilo také hodně lidí," uvedla Ivana Hemerková.

Někteří stánkaři však podle ní vlastní vinou o atmosféru i výdělky z hodů přišli. „Zhruba dvacet jich bylo nahlášených a nepřijelo. Celkově však platilo, že zájemcům o stánek bylo ze strany magistrátu vyhověno. Rozmístění stánků podle lokalit pak vyhodnotíme a možná ho do příštího roku pozměníme," odpověděla tak politička mimoděk na výtky ze strany některých prodejců.

HODY V ČÍSLECH

7 hudebních nefolklorních uskupení

11 dospělých folklorních formací

7 dětských folklorních souborů

5 sólových folklórních dětských zpěváků

Celkem 130 námi registrovaných prodejců, z toho 35 v sobotu, 130 dohromady s nimi v neděli.

A co návštěvnost? "Návštěvnost-bezprostředně nemohu srovnat, ale přinejmenším v neděli se jevila jako výjimečná," vyjádřil se vedoucí Duhy Jan Dadák.