"Vracím se sem, protože jsem zde vyrostla. A můžu říct, že atrakcí i stánků je o dost méně. Dříve toho byla plná vesnice," říká třeba k jeseneckým hodům jejich návštěvnice Michaela.

Podobné to bylo i v Němčicích nad Hanou: zde oproti dřívějšku podle pamětníků ubývá hlavně stánků. Tento trend koneckonců zčásti potvrzují také starostové jednotlivých obcí.

"Je to asi jak ve které vesnici, tady se to ještě drží. Přeci jen ale pomalu všeho ubývá. Těžko říct, čím to je, snad zájmem lidí," říká třeba místostarosta Bohuslavic Zdeněk Spurný.

Podobně to vnímají také v Jesenci.

"Letos u nás nebyly vůbec vietnamské stánky, hned patnáct jich ubylo. Víme ale, že to není nic neobvyklého, z Konice máme podobné zprávy. Ale u nás tedy loni byla dědina plná," krčí rameny starosta Jan Kvapil.

Prostějovský Kaufland v Okružní ulici
Znovuotevření Kauflandu lidi zaskočilo i naštvalo

Chceme i řemeslné stánky

Pokles počtu stánků si pak vysvětlují trochu jinak v Konici. "Drží se to u nás jako tradice, stánků je ale stále méně. Částečně proto, že chceme i řemeslné a ne aby jich deset vedle sebe mělo stejný sortiment. Pokud ale vím, v okolí se obecně tyto akce zmenšují," poznamenal František Novák.

Stejnou zkušenost mají i v Němčicích nad Hanou. Zatímco dříve se na náměstí stánkaři a kolotoče přetlačovaly o místo, nyní je situace jiná. "Obecně platí, že je obojího méně a méně. Možná je to velkým výběrem hodových a podobných akcí," tipuje jednu z možných příčin němčický kronikář Josef Matoušek.

Vysvětlení kolotočářů

Jiné vysvětlení mají ale samotní kolotočáři. S jedním přišla třeba Jiřina Třísková z firmy Lunapark Tříska.

"Ano setkáváme se s úbytkem atrakcí na hodech a různých zábavách. Je to tím, že kolotočáři radši své kolotoče prodají a jdou do práce," říká žena. A hned přidává důvody, proč se tak děje.

"Musíme čelit drahým poplatkům z místa, přípoj a odpoj elektřiny bývá třeba pět tisíc korun. Vše se platí předem, náklady jsou vysoké a když pouť proprší, tak jedeme domů v červených číslech," vysvětluje nelehkou situaci kolotočářů.

Záleží prý však i na přístupu obcí a měst. Někde si podle jejích slov takových atrakcí váží.

"Jsou místa, kde jsou ochotní a zařídí nám třeba připojení elektřiny. Tam si uvědomují, že atrakce pro jejich rodiny a jejich děti. Jinde to ale zdaleka tak dobré není a pokud se to nezmění, bude kolotočářů nadále ubývat," varuje Třísková.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na festival, řízky i chůdoherce