S tím, že ty s povolením od ministerstva by s jejich vypršením také postupně skončily.

Návrh na vyhlášku, která by hazardní hry zakázala, předložili lidovečtí zastupitelé, ještě předtím však v její prospěch vystoupil evangelický farář Jan Jun.

„Měli bychom se vážně zamyslet, jak to zde s hernami a kasiny vypadá. Setkal jsem se s názorem, že se jejich počet nedá omezit. Zastupitelstvo to však udělat může a proto jsem zde," vyjádřil se Jan Jun.

„Prostějov je na tom v tomhle ohledu hůře než třeba Olomouc i Přerov," dodal pak v zákulisí.

Zkušenosti jiných měst v boji s hazardem pak zmínil také předkladatel návrhu, Petr Kousal.

Lidovecký zastupitel například uvedl několik měst, kde herny prakticky zakázali.

„Úplný zákaz mají třeba v Brně, Krnově, Přerově, Otrokovicích. Někde se tak zákazu nebojí. Hazard má mnoho negativních dopadů," připomněl jeden z předkladatelů Petr Kousal.

Vymezit území, zakázat alkohol… 

Zatímco však jindy bývá opozice jednotná, tentokrát k jednotě měla daleko. Proti se totiž postavili mnozí její zastupitelé.

Podle slov to však nebylo z toho důvodu, že by se jim zdál počet heren ve městě přiměřený.

„Souhlasím s Petrem Kousalem, že je potřeba herny výrazně omezit. Nedomnívám se ale, že striktní zákaz něco vyřeší. Spíše by pomohlo přísně vymezit území, kde by se herny vyskytovat mohly, nebo zakázat prodej alkoholu v nich," uvedl například opoziční zastupitel Petr Lysek.

Podobně se vyjádřili také další přítomní. Petr Kapounek požádal o odložení návrhu.

„Návrh, který bychom narychlo přijímali, by mohl napáchat víc škody než užitku. Měli bychom tak materiál odložit a pak se dohodnout na nějakém řešení otázky se širší politickou shodou," vyjádřil se.

Přesvědčení, že úplným zákazem si Prostějov od hazardu nepomůže, následně vyjádřil také František Švec.

Horší dopady než alkoholismus

Do obhajoby návrhu vyhlášky se naopak pustila lidovecká zastupitelka Zuzana Bartošová. Ta návrh předložila společně s představiteli církví.

„Nenavrhujeme úplně nulovou toleranci, tedy zavření všech heren po schválení vyhlášky. Jak doběhne u těch s povolením od ministerstva čas, začala by se jejich další existence řešit," řekla.

Připomněla pak dopady gamblerství, které jsou uvedené třeba v důvodové zprávě návrhu. Popisují se zde například rozpady rodin, finanční krachy i zdravotní problémy závislých.

„Setkala jsem se s gamblerstvím v praxi a můžu říct, že má horší dopady než třeba alkoholismus," uvedla.

Někteří opoziční kolegové pak vyjádřili potěšení s tím, že nějaký podobný návrh na omezení hazardu padl.

Primátorka města Alena Rašková však zopakovala své přesvědčení, a podpořila tak některé z opozičních zastupitelů v názoru, že zákaz heren by věci nevyřešil.

„Všichni hráči by stejně měli možnost hrát přes internet a to nekontrolovaně. Navíc by vznikly černé herny, kde bychom nemohli kontrolovat přítomnost dětí nebo lidí na dávkách. A k tomu dostáváme díky hazardu nemálo peněz do rozpočtu, nemusíme si zde hrát na to, že o tom nevíme," vyjádřila se.

Shodli se. Na odložení

Právě na výpadek ve financích upozornil také koaliční zastupitel Bedřich Grulich.

Upozornil, že město by tak na investice mělo o desítky milionů ročně méně.

Další z politiků už se k záležitosti nevyjádřili, následovalo tak hlasování.

V něm tentokrát neplatilo rozložení hlasů koalice versus opozice, napříč stranami se totiž zastupitelé shodli na odložení návrhu.

Svůj souhlas s tímto řešením neposkytlo pouze šest přítomných.