Předáno bude celkem pět medailí Za statečnost, dalších sedmadvacet osobností bude oceněno Čestnými medailemi a uděleno bude i třiadvacet medailí Za Zásluhy o bezpečnost.

„O udělení těchto ocenění rozhodli u příležitosti státního svátku 8. května – Dne vítězství, ministr vnitra Ivan Langer a generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Miroslav Štěpán,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Mezi oceněnými budou i tři zástupci Olomouckého kraje. Medaili za statečnost dostane šestnáctiletý David Tempír, který loni v létě zachránil život padesátiletému řidiči, trpícímu těžkým diabetes. „Medaili Za zásluhy o bezpečnost obdrží hejtman Olomouckého kraje Ivan Kosatík. Ocenění dostane za to, že se významně podílí na rozvoji profesionální i dobrovolné požární ochrany, integrovaného záchranného systému a připravenosti na mimořádné události a krizové stavy v rámci Olomouckého kraje,“ pokračovala mluvčí.

Stejné ocenění, tedy medaili Za zásluhy o bezpečnost pak obdrží i Boris Matonoha, který se ve funkci velitele 156. záchranného praporu Olomouc výrazně zasadil o rozvoj spolupráce a získání prestiže této složky Armády České republiky v rámci Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje. Pod jeho vedením byl prapor pravidelně zapojován do řešení mimořádných událostí a živelních pohrom na teritoriu Olomouckého a Pardubického kraje, ale i dalších krajů České republiky.