Lidi se zkrátka dokázali uvolnit a užili si po delší době krásného počasí.

Do letošní soutěže ve vaření kotlíkových gulášů se přihlásilo devět týmů. Drtivou převahu měly guláše z hovězí kližky.

"Děláme z kližky, ta je nejlepší," informoval tradiční účastník Josef Brnovják z týmu Samí Qalitní.

Klasický bublající kotlík obsluhovala dvojice Josef Pincásek a Lubik Autrata.

"Také máme hovězí z kližky. Původně jsme uvažovali o dančím, ale to by se pak lidé nedoplatili," komentoval Josef Pincásek.

V rámci Guláš festu vystupovaly po celý den i různé kapely, se svými nablýskanými stroji dorazili motorkáři, děti se bavily výstavou Teddy králíčků či malováním na obličej.

"Ti králíčci jsou roztomilí. Chtěla bych jednoho domů," přemlouvala svou maminku asi šestiletá holčička.

Noční romská potyčka s přítomností policistů na ulici Újezd v Prostějově - 18. 5. 2019
Bitva jako z Hry o trůny. Tak popisují lidé noční řádění Romů v Prostějově
Originální pražský synkopický orchestr - koncert na plumlovském zámku v nově opraveném sále ve čtvrtém podlaží - 18. 5. 2019
VIDEO: Jazz, blues a „bomba“ od Mačáka. Takový byl zámecký večer v Plumlově

Za první místo selátko

O tom, kdo uvařil nejlepší guláš rozhodovala odborná porota, která ochutnávala anonymně. Prvenství si odnesli kuchaři z týmu Bambula s.r.o., druhá byla parta Vaříme s Dášou a pomyslný bronz si odnesl soubor Slatinice B. Smůlovaté brambory zbyly na Samé Qalitní.

Vítězný tým si vyvařil sele, druzí se mohli potěšit z padesátilitorvé bečky piva a třetí gulášovarníci si odnesli mramorovou grilovací desku.

"S celým dnem jsem velmi spokojená. Je vidět, že se na tu akci lidi naučili chodit, v jednu chvíli jich tu bylo okolo dvou tisíc," pochvalovala si Milada Sokolová, šéfka pořádajícího Okrašlovacího spolku.

Dalším spoluorganizátorem byl Jiří Petricius a záštitu převzalo Zdravé město Prostějov.

"Já musím všem, kteří pomohli s organizací moc poděkovat. Výborná byla spolupráce s vedením Hvězdárny, která byla po celý den otevřená. Přestože se nevybíralo vstupné, lidé hodně přispívali na nemocné děti Zdenku Kotyzovou a Davídka Vítka. Kasičky rozpečetíme v pondělí na radnici," uzavřela Milada Sokolová.

Vítězný tým si vyvařil sele, druzí se mohli potěšit z padesátilitorvé bečky piva a třetí gulášovarníci si odnesli mramorovou grilovací desku.

Smržické vandr, 18.5. 2019
Smržické vandr přilákal davy kolařů i pěších. Podívejte se
Výrobní hala v prostějovské společnosti Gala - manažer speciálních projektů Galy Ivan Dostál a manažerka exportního prodeje Alena Grmelová
Mlátí do mě rukama, ale mě to vůbec nevadí. A toto je můj příběh