„Pálenky tu ochutnáváme necelých deset let, pořádně ani nevíme, kolikátý je to ročník, protože jsme to nikdy nepočítali,“ přiznal se organizátor Gořalky Petr Buriánek a vzápětí vysvětloval, jak vznikl první ročník.

„Chodili jsme po různých koštech a sami jsme posuzovali, co se nám na nich líbí a co ne. Takže jsme si udělali takový průměr ze všech akcí a k tomu jsme si vše podle vlastního uvážení vylepšili,“ dodal organizátor a zároveň i předseda místních zahrádkářů.

ČTĚTE TAKÉ: Další nehoda na kolejích: vlak srazil mladíka u místního nádraží

Na začátku letošního ročníku se nakonec sešlo deset mužských degustátorů a poloviční počet jejich ženských kolegyň, aby společně ochutnali celkem 18 vzorků ovocných pálenek a 11 vzorků domácích likérů.

Ty byly před degustátory slavnostně předneseny při prezidentských fanfárách a minimálně polovina z nich si to jistě zasloužila.

„Nachází se tu vzorky i patnáct let staré, ale bohužel se dá poznat, že toho ovoce bylo letos míň. Já mám zde loňskou švestku, ale upřímně toho bylo také málo,“ řekl zklamaně organizátor Gořalky.

Vítězové: meruňkovice a jablečná

Na Gořalku do Víceměřic dorazil i Jan Burian z Olomouce, který ochutnal místní pálenky už potřetí.

„Já tu jen ochutnávám, vlastní vzorek tu nemám. Zatím je to dobré, pálenky mi chutnají, ale musím říct, že nějaký markantní rozdíl mezi nimi nevidím,“ zhodnotil v polovině degustace Olomoučan, který také prozradil, podle jakého klíče pálenky hodnotí.

„Samozřejmě je nejdůležitější celkový dojem, který se skládá z chuti, vůně a takového toho ocásku na konci,“ dodal účastník víceměřické degustační akce.

Nakonec si titul nejlepší peckovice odnesla meruňková pálenka od Pavla Žvátory, v kategorii jádroviny zase zvítězil Petr Mézl se svou jablečnou.

Vyhlašovali se i vítězové likérů. Se svým vaječným likérem triumfovala Vladimíra Krůgová, v kategorii ostatních likérů zabodovala nejvíce bezovka od Roberta Zůvaly.

ČTĚTE TAKÉ: Nejsou lidi, stěžují si firmy na Prostějovsku a hledají v zahraničí