„Dračí lodě jezdím nějakých sedm let, závodů pak mám s posádkou za sebou nespočet. Ale letos poprvé jsme oslovili nějaké firmy a začali zájemce z jejích řad trénovat. Včetně například společností Maier, Mubea nebo posádka Windmöller & Hölscher alias tým Fighters," uvedl například kapitán jedné z dračích lodí Vrahovické sací jednotky Tomáš Dolák.

Ten se svými kolegy ve středu od šesti a v neděli od čtyř nabízí trénink pro zájemce o dračí lodě. Příležitost tak nyní mají všichni lidé se zájmem o sport plný dřiny i zábavy.

Ve středu se návštěvníci přehrady stali svědky tréninku dračích lodí. Zdroj: Deník/Michal Sobecký

Vrahovická sací jednotka. Foto: Deník/Michal Sobecký

Okusit ho navíc mohou také na závodech. Právě Plumlovská přehrada se v posledních letech stala dějištěm jednoho z nich. Nejde přitom o nějaký nevýznamný závod pro pár dračích lodí.

„Zatím máme na zářijové dračí závody přihlášeno přes dvacet velkých posádek a osmnáct malých. Osm dračích lodí by pak měli obsadit školáci a studenti z Prostějova," prozradil Petr Zakopal, moderátor a také jeden z hlavních pořadatelů akce, která se letos bude konat druhého až čtvrtého září.

Ve středu se návštěvníci přehrady stali svědky tréninku dračích lodí. Zdroj: Deník/Michal Sobecký

Trénink posádek na plumlovské přehradě. Foto: Deník/Michal Sobecký

Lodě i ze Slovenska

Postupně se také dostala do povědomí nejen v okolí Prostějova. Z Brna, ale také z Trenčína například loni dorazili nadšenci s úmyslem poměřit své síly. Z větších vzdáleností pak očekává Petr Zakopal účastníky i nyní.

„Dorazí lidi z Brna a opět také vícemistři Evropy z Trenčína. Pak už se mi ozvali z Ostravy, Frýdku-Místku, očekávám taky holky z Jablonce nad Nisou," prozradil.

Recept na úspěch

Velkou posádku tvoří na dračích lodích dvaadvacet lidí. Jeden kormidluje, jeden bubnuje, zbytek pak má na starosti vesla. Výsledkem úsilí by pak měla být nejen rychlost, ale také nezbytná schopnost koordinace i manévrování s lodí. Recept na to, jak se stát platným členem dračí posádky je přitom třeba podle zástupce Vrahovické sací jednotky Martina Šebka jednoduchý.

„Nejdůležitější je chodit na tréninky," upozornil. Právě ty pak nabízí Vrahovická sací jednotka a také organizátoři závodu na Plumlovské přehradě. Většinou je jim věnován právě páteční večer před hlavním závodem a výjimkou nebude ani letošek, kdy si lidé mohou vyzkoušet plavbu na dračí lodi mezi čtvrtou a sedmou hodinou večer.

Promítání i mandaly

Na klání dračích lodí však mohou dorazit i lidé, které představa pachtění na palubě neláká.

„Je připravený doprovodný program v podobě digitaria, což je velká kupole s promítáním. Připravené jsou taky paddle boardy, včetně největšího v zemi. Na místě budou také lanové aktivity a z dalších atrakcí skákací hrad, kolotoče či mandaly," prozradil Petr Zakopal.