Taková je situace v bývalém působišti prostějovských fotbalistů Lerku, kteří zde ještě před jedenácti lety hráli druhou nejvyšší tuzemskou soutěž.

Tu však právě kvůli nevyhovujícímu stadionu musel prostějovský fotbal opustit.

Hráči se navíc přestěhovali o několik bloků dál do areálu za Místním nádražím, kde mají i tréninkové plochy.

Co ale bude se stadionem na Sportovní dál?

,,V červnu 2011 jsem nabízel městu areál k odkupu, v srpnu však byl tento návrh zamítnut. Sportovní komise tehdy dokonce odkoupení stadionu městem nedoporučila," vyjádřil se majitel pozemků, na němž bývalé hřiště Lerku leží, Marek Pořízka.

,,Dále byla ve hře směna za jiný městský majetek nebo změna využitelnosti pozemků, na nichž se stadion nachází. Měl jsem v plánu zde postavit domov pro seniory. První varianta však neprošla, a aby došlo k té druhé, musel se změnit územní plán. Tak se ale nestalo," pokračoval Marek Pořízka.

Stadion Lerku však přesto úplně neosiřel.

,,Trénuje zde naše mládež, o stadion se navíc staráme – sečeme třeba trávník. Děje se tak po domluvě s majitelem, panem Pořízkou," sdělil František Jura, generální sportovní manažer fotbalového klubu 1. SK Prostějov.

Na dotaz, zda by uvítal možnost se na Lerk někdy v budoucnu vrátit, odpověděl František Jura kladně.

,,Rádi bychom zde v budoucnu hráli, fotbal na tento stadion patří," dodal František Jura.

Fotbalový stadion ve Sportovní ulici v ProstějověFotbalový stadion ve Sportovní ulici v ProstějověZdroj: null

Věnujeme se teď plaveckému stadionu

K problematice stadionu se vyjádřil i primátor Prostějova, Miroslav Pišťák (ČSSD).

,, Jeden čas se začalo diskutovat o změně územního plánu a vyřazení areálu z prostor určených pro rekreaci a sport, nakonec s tím ale nikdo nepřišel. V současnosti nevím o žádném jednání, v němž by se řešil třeba odkup stadionu."

V posledních letech město investovalo do sportovního areálu za Místním nádražím, kde hraje mistrovské zápasy i A tým 1. SK Prostějov.

Naopak od úvah nad tím, co čeká v budoucnu bývalý stadion Lerku, se zatím upustilo. Zastupitelstvo se ve sportovní oblasti zabývá jinými problémy.

,,Momentálně toto sportoviště vůbec neřešíme. Věnujeme se teď stadionu plaveckému, který měl stát v Kostelecké ulici. Ale nestojí. Co se týče fotbalu, udělaly se určité úpravy, ale bude se dolaďovat. Velké peníze také město investovalo do fotbalového areálu za Místním nádražím," vyjádřil se zastupitel města Prostějova za TOP 09 Aleš Matyášek.

Pět tisíc diváků na fotbale

S fotbalovým stadionem se ale zatím mezi sportovišti počítá.

Parcely, na kterých leží, patří v územním plánu mezi ty určené k rekreaci a sportu. To dává fotbalovým fanouškům, kteří dříve byli zvyklí chodit na fotbal do Sportovní ulice, určitou naději.

,,Přál bych si, abych ještě někdy zažil něco podobného, jako když mi bylo osm. Tehdy se chodilo na hřiště SK na fotbal, kam přišlo pět tisíc fanoušků. Trénoval to tu pozdější reprezentační trenér Karel Brückner a hrála se zde druhá nejvyšší republiková soutěž. A stačilo přejít přes koleje na zimní stadion, kde se hrála druhá nejvyšší liga v hokeji," zavzpomínal si fanoušek prostějovského sportu, spisovatel Tomáš Vincenec.

Autor: Michal Sobecký