Příběhy jsou ze strany dlužníků i novinářů prezentovány vždy tak, jakoby konkrétní aktéry zasáhly jako blesk z čistého nebe, tedy zcela neočekávaně, bez jejich jakéhokoliv předchozího vědomí o povinnosti splnit si svou platební povinnost. Pravda je ovšem taková, že dlužníci byli vždy řádně o každém svém závazku vůči městu informováni.

Například pokud se jedná o pokutu udělenou městskou policií, každý z dlužníků věděl, že mu pokuta byla uložena, strážník s ním tuto záležitost projednal, přestupce s udělením pokuty souhlasil a svým vlastnoručním podpisem stvrdil, že převzal blok a složenku na pokutu na místě nezaplacenou. Na bloku, který přestupce převzal bylo uvedeno poučení o způsobu a lhůtě k zaplacení pokuty.

V jiných případech pohledávek města vzniklých ze správního nebo daňového řízení bylo příslušné rozhodnutí o platební povinnosti doručeno do vlastních rukou povinného. A nakonec, ve všech případech kdy dlužník nezaplatil ve stanoveném termínu, byl následně písemně vyzván k zaplacení v náhradní lhůtě a současně byl poučen, že pokud ve stanovené náhradní lhůtě svůj dluh nezaplatí, může být tento dluh bez dalšího vymáhán exekucí.

Teprve v případech, kdy dlužník na výzvu k zaplacení v náhradní lhůtě nijak nereagoval a svůj dluh v dostatečně dlouhé době nezaplatil, přistoupilo město k podání návrhu na nařízení exekuce a k provedení exekuce soudním exekutorem.

V některých případech je město Prostějov v exekučním řízení zastupováno advokátem, který činí za město veškeré úkony. Je samozřejmé, že s provedením exekuce jsou spojeny určité, mnohdy nemalé náklady, jako například soudní poplatky, odměna exekutora, náklady právního zastoupení a podobně, a je zcela evidentní, že tyto náklady musí nést ten, kvůli jehož chování k exekuci došlo, tedy dlužník.

Město Prostějov své pohledávky nijak nenavyšuje a ti, kdo exekuci provádějí, si náklady účtují v souladu s právními předpisy. Je tedy jen na dlužníkovi, jakým způsobem se zhostí plnění svých povinností a zda svým chováním nezavdá příčinu k výše uvedenému postupu i se všemi pro něho nepříznivými důsledky.

Město Prostějov v současné době eviduje více než 11 600 pohledávek po splatnosti, dluh z těchto pohledávek činí téměř 29 milionů korun a exekučně je v současné době vymáháno zatím přibližně dva tisíce pohledávek.

Je zákonnou povinností města své pohledávky vymáhat a město bude tuto svou povinnost plnit i nadále, a to nejen proto, že mu to ukládá zákon, ale zejména v zájmu všech slušných občanů, kteří své povinnosti plní dobrovolně a kteří by jinak byli proti těm „méně slušným“ znevýhodněni. Exekuce je skutečně krajním řešením, zabránit jí však může každý dlužník včasným splněním svého závazku.

Každému občanovi nabízíme možnost zjistit, zda je veden v evidenci dlužníků či nikoliv. Pokud dotyčný přijde na právní odbor Městského úřadu v Prostějově nebo na odbor finanční a prokáže svou totožnost, nahlédnou pracovníci do příslušné evidence a na místě zjistí, zda a případně jaké pohledávky město Prostějov za takovou osobou eviduje.

Jana Gáborová, tisková mluvčí Městského úřadu v Prostějově