„Opozice ukázala, jak chce pracovat pro lidi. Tím, že obec paralyzovala," uvedla Jana Pavlíčková z Držovic.

Podle svých slov k opakovaným volbám jednoznačně vyrazí. Nikomu z opozice však svůj hlas nedá.

Podobný důvod ke k rozpadu zastupitelstva vidí i samotná starostka Blanka Kolečkářová.

ČTĚTE TAKÉ EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR K POLITICKÝM OTŘESŮM V OBCI: Ráda bych předala štafetu pracovitému člověku, řekla starostka Držovic

Další lidé však mají jiný názor. Ze situace, která v Držovicích vznikla, viní především starostku a její komunikační schopnosti.

„Myslím si, že spousta lidí z obce konec zastupitelstva přivítala. Doteď to bylo tak, že jeden člověk vládl všem ostatním," uvedla Michaela S. Své příjmení si nepřála zveřejnit ani sdělit.

„Říkáte, že člověku jeho názor nikdo nevezme. U nás se ale třeba odesílají vytýkací dopisy," uvedla žena, v tu chvíli venčící psa, s tím, že cizí názory se v obci nenosí.

Starostka si dělá co chce, míní opozice

Právě z podobného důvodu podle svých slov odstoupil z funkce zastupitele i Jaroslav Studený.

„Byli jsme vyzvaní obyvateli k rezignaci. Paní starostka si dělá, co chce, s nikým nekomunikuje. Zastupitelstvo vlastně ani nepotřebuje, jeho názor ji nezajímá," řekl zastupitel v den, kdy složil mandát.

Podobně tak učinil Jakub Martinek a den předtím také Lubomír Hrazdil. Obec by jindy mohla složit zastupitelstvo z náhradníků, ti však odstoupili také. Nezbývá tak jiná možnost než aby ministerstvo vnitra vyhlásilo nové volby. To má na jejich vyhlášení tři měsíce od získání podnětu. Do té doby však bude úřad fungovat provizorně.

A co to pro obyvatele znamená?

Kromě vyhlašování referend či nemožnosti zakládat právnické osoby bude nově omezená také možnost řešit budoucnost obecního majetku, který též musí posvětit nyní prakticky neexistující zastupitelstvo. Podobné je to ovšem s různými smlouvami či investicemi. Obci také hrozí, že se nestihne včas schválit rozpočet na další rok.