„Závody dračích lodí na plumlovské přehradě odstartují už v pátek 2. září a potrvají až do neděle 4. září. Letos poprvé tak potrvá akce tři dny. Navíc chceme do závodů zapojit i školy z celého regionu, aby mohly netradičním způsobem začít nový školní rok," řekl hlavní organizátor závodů Petr Zakopal.

Třídenní festival dračích lodí odstartuje v pátek v devět hodin ráno závodem škol, které budou bojovat o pohár Plumlovského draka. Od čtyř hodin odpoledne jsou pak na programu tréninkové jízdy.Pláž U Vrbiček i letos hostila posádky dračích lodí. Sešlo se jich dvakrát víc než loni.

Hlavní závody velkých a malých dračích lodí na dvě stě metrů odstartují v sobotu od devíti hodin ráno, odpoledne si mohou zazávodit děti, které se přijdou na akci podívat, i dětí z dětských domovů.

Parádní doprovodný program

Nebude chybět ani bohatý doprovodný program.

„Pro děti bude připravený skákací hrad, půjčovna šlapadel a lodí, jízdy na koních či ukázka hasičské techniky, odpoledne zpestří i ukázka balonové techniky. Lidé si budou moct vyzkoušet hořák a vyfotit se s balonem, v případě hezkého počasí bude možnost i kotvených letů," nastínil Petr Zakopal s tím, že sobotní program zakončí party. Nedělní program pak slibuje od deseti hodin závody dračích lodí na jeden kilometr.

Jak se přihlásit?
Pláž U Vrbiček i letos hostila posádky dračích lodí. Sešlo se jich dvakrát víc než loni.

Závody dračích lodí budou rozděleny do pěti kategorií, do kterých se mohou zájemci stále hlásit.

Kategorie Sport je připravena pro profesionály a poloprofesionály, kteří se závodů dračích lodí účastní pravidelně, kategorie Fun je vyhrazena pro týmy, kluby, sbory, rodiny a party přátel, kteří se účastní maximálně jednoho závodu za sezonu.

Na své si přijdou i týmy firemních posádek, kteří ještě nikdy na dračích lodích nezávodili, své místo budou mít i ženské posádky a nebude chybět ani kategorie vyhrazená pro děti a juniory.

Bližší informace a přihlášky naleznou zájemci na adrese www.zaki-sport.cz

Závody dračích lodí letos zažijí premiéru i v Olomouci, kde posádky poměří síly v sobotu 13. srpna. Maminky se mohou těšit na kosmetické stánky a děti na ukázku hasičské techniky, ukázku balonové techniky či skákací hrad.

Akci finančně podpořili Olomoucký kraj a statutární město Prostějov.