Moderování finálového galavečera, který se konal v pátek večer v městském divadle, se ujal herec Jan Čenský. Ten byl na pódiu jako doma a s noblesou a humorem sobě vlastním dokázal pobavit zaplněné řady městského divadla.Doteky módy 2013 v Prostějově

„Móda do Prostějova patří. Doufám, že třináctý ročník soutěže mladých návrhářů bude šťastný," řekl Jan Čenský.

Slavnostní večer odstartovala světelná show žonglérské skupiny Magnis. Po ní následovala inspirativní módní přehlídka z dílny maturantů, v níž nechybělo oblečení v army stylu, volnočasová móda či společenské oděvy. Pak už patřilo improvizované molo patnácti módním talentům, kteří předvedli svůj um a šikovnost.

„Ze čtyřiapadesáti soutěžících nebylo jednoduché vybrat patnáct finalistů," potvrdila Ivana Vaňková, ředitelka Střední škola designu a módy, která přehlídku pořádá.

Letos soutěžili návrháři pouze v jedné kategorii, a to v oděvním designu.

„Od kategorie šperků a doplňků jsme nakonec upustili. Diváci v zadních řadách si totiž stěžovali, že jsou kolekce špatně vidět," vysvětlila Ivana Vaňková.

Své modely předvedli divákům i dva módní návrháři a zároveň členové poroty, a to designér a stylista Petr Kalouda a módní návrhářka Ivona Leitnerová, která přivezla do Prostějova kolekci Tak trochu divočina a Mariňáci.

Osmičlenná porota neměla rozhodování vůbec jednoduché.Doteky módy 2013 v Prostějově

A kdo nakonec svým nápadem a provedením oslovil porotce nejvíce?

Vítězem se stal Josef Konečný s kolekcí Intimity, stříbro si odnesla Michaela Matonová a bronz získala kolekce šatů Nevěsta netradičně od návrhářky Moniky Pšenicové.

„Už nemám o český módní design starost," prohlásil po vyhlášení výsledků Jan Čenský.

Nápady mladých návrhářů si pochvalovala i Ivana Vaňková.

„Kvalita a invence modelů byly na vysoké úrovni. Vítězem je bývalý student naší školy, takže s výsledkem soutěže jsem spokojená, i když mým favoritem byla kolekce Strážnická svajba. Je nádherné, že v době, kdy světu vládnou počítače a facebook, dokáží mladí lidé trávit hodiny a hodiny navrhováním," uzavřela ředitelka pořádající školy.