„Městu jsme proplatili jednu žádost o platbu. Další už ne. Čekáme, až nám na halu doloží stavební povolení," sdělila v pátek dopoledne Renata Škrobálková, mluvčí rady Regionálního operačního programu Střední Morava (ROP).

Škrobálková přiblížila, že ROP má stavbu podpořit celkem 20 miliony korun. Jde o necelou polovinu ceny celé stavby. Hala totiž přijde na zhruba 45 milionů korun.

„Nevybavuji si případ, že by nám žadatel nedoložil stavební povolení a my jsme tak nemohli schválené dotace vydat," zmínila se Renata Škrobálková s dovětkem, že věří, že se Němčicím povolení získat podaří.

„Starostka pro to dělá maximum," poznamenala Škrobálková.

Hala pod drobnohledem Halu v Němčicích začali stavbaři ze společnosti POZEMSTAV Prostějov budovat loni na počátku července. Nyní stavba funguje ve zkušebním provozu. Hlavní sál nové němčické haly nabízí hrací plochu o rozměru 40 na 21 metrů. Slouží pro házenou, sálový fotbal, košíkovou, tenis a volejbal. Kurt je certifikovaný pro squash. Hala má i posilovnu. Hlediště má kapacitu 150 míst. Technické zázemí tvoří čtyři šatny pro cvičence a dvě šatny pro rozhodčí. V hale je bufet. U haly může parkovat 15 aut a 2 autobusy. Hala má správce a její prostory je možné objednat nejen pro sportovní akce.

Stavební povolení se řeší

Němčická starostka Ivana Dvořáková (ČSSD) už dříve ubezpečila, že město o dotace na halu nepřijde.

„Abychom vyřešili všechny drobné legislativní požadavky, požádáme o dodatečné stavební povolení," potvrdila Dvořáková. Tvrdí, že problém s povolením vznikl kvůli tomu, že „legislativa při přípravě dokumentů pro stavbu byla zkrátka jiná, než při jejich podpisu. A Krajský úřad záležitost posoudil odlišně, než my," shrnula situaci němčická starostka.

Volání k zodpovědnosti

Opozice z řad SNK ED se minulý týden na zasedání zastupitelů podrobnosti příprav ke stavebnímu povolení nedozvěděla.

„Ze strany vedení města nám bylo pouze sděleno, že stavební povolení se řeší a dotace jsou pozastaveny," konstatoval Jiří Zatloukal, nemčický zastupitel za SNK ED.

Zatloukal zdůraznil, že kvůli chybějícímu stavebnímu povolení se celá stavba prodražuje.

„Musí se platit stavební dozor. Bude nás zajímat, o kolik se náklady navýší a budeme se také ptát, kdo za to nese odpovědnost," uvedl Zatloukal.