VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Domácí zabijačky začínají být vzácností

Kladky - /FOTOGALERIE/ Být účastníkem domácí zabijačky se postupně stává vzácností. Jedné se v Kladkách těsně před koncem roku účastním. V šest ráno mi zvoní budík. Vstávám a jedu autem pro řezníka.

2.1.2009 1
SDÍLEJ:

Domácí zabijačka v Kladkách.Foto: DENÍK/Petr Syrovátka

„Domluvit řezníka je někdy obtížné, v okolí jich je jen pár a o víkendech jsou zamluveni na několik měsíců dopředu,“ zmínila hned ráno paní domácí, která vstala ještě dřív, protože musela zatopit ve všech kamnech a pod kotlem, aby byla připravená vřelá voda.

Po příjezdu s řezníkem se v sedm hodin vydáváme pro čuníka do chlívku. Uvázat mu na nohu provaz je těžké, ale nakonec se to povede. Jediný problém nastane, když má pašík vyjít na mrazivý vzduch. Zvíře vycítilo, že se na něj něco chystá a nechtělo se mu ven. Po deseti minutách ale nakonec čuník vychází ze dveří a čeká ho rána vzduchovou pistolí přímo do mozku, která ukončí jeho život.

Ihned po výstřelu řezník prořízne praseti tepnu a prýštící krev se chytá do lavoru a zamíchá se do uvařených krup. Následuje opaření zvířete vařící vodou a pašík je zbaven štětin. „Na zahřátí si dáváme čaj s rumem i nějakého toho panáčka,“ usmál se jeden z pomocníků a já si přiťukávám s ním.

Pak přichází pověšení čuníka do průjezdu, jeho vyvrhnutí a zpracování vnitřností a rozporcování masa. Některé masité části a kosti se dají hned vařit na tlačenku, ostatní se pověsí do studené komory a další den se zpracují. Část střev se vypere a obrátí naruby a „vyšlemuje“ koštětem v octové vodě, aby se do nich mohl naplnit jitrnicový prejt. Tuto práci si beru na starost já.

„Dřív jsme dělali z tlustého střeva i jelita, ale je praktičtější kroupy zamrazit do mrazáku,“ zmínila paní domácí. Mezitím se z uvařeného masa udělá tlačenka a pár kousků ovaru se nechá na jídlo.

Po tlačence přichází na řadu mletí a míchání jitrničáku a jeho naplnění do zašpejlovaných střev. Poslední věcí, kterou hlavní část zabijačky končí, je umíchání správného jelitového prejtu. Po druhé hodině odpoledne už odvážím řezníka domů. Potom nás čeká ještě krájení a rozpouštění sádla. To je pro dnešek kromě pořádného úklidu všechno.

„Druhý den se připraví maso, které se bude udit, uvaří se sulc, udělá játrová pomazánka,“ vysvětlila paní domácí s tím, že zavařovat do sklenic bude jednak pomazánku, ale i jitrničák, masovou polévku a prdelačku.

O zabijačkové pochoutky je nejen v rodině zájem, a tak některé skončí v Prostějově, Plumlově, ale i v Hodoníně nebo Olomouci. „Jednak je to vzácnost a také se to nedá se stejnými kupovanými pochutinami srovnat,“ rozloučila se se mnou paní domácí a nabalila mi domů malou výslužku.

Autor: Petr Syrovátka

2.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
40

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Memoriál Otmara Malečka v Prostějově
12

Prostějovský velodrom od čtvrtka prozáří hvězdy

Kabelkový veletrh bude poprvé na třech místech!

Jeden termín a tři města, kde se bude pomáhat prostřednictvím největší charitativní akce Deníku: Kabelkového veletrhu.

Aut je na Prostějovsku zase více než loni, nejvíc jezdí škodovek

Moderní doba umožňuje lidem snadno se dostat ke koupi vlastního dopravního prostředku, díky čemuž se mnohým může zdát, že houstne doprava. Jak vyplývá z dat, většina ukazatelů má skutečně rostoucí tendenci.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení