„Ryby postupně přibývají každý týden," sdělil jednatel z prostějovské organizace Moravského rybářského svazu Pavel Müller. Kdy bude obsazení přehrady dokončeno zatím není jasné.

Podle hospodáře svazu Pavla Koska už se v přehradě vysadily ryby za dvě stě tisíc korun.

„Budeme se snažit přehradu obsadit co nejvíce. Je hotový obsazovací plán. Podle něj se například změní poměr dvou a tříletých kaprů. Původně zde bylo pět tisíc dvouletých a tisícovka o rok starších. Teď bude poměr obrácený," řekl Pavel Kosek s tím, že se tím podpoří průběžný odchyt a ryby se tak budou v přehradě střídat.

Bez cejnů

Podle hospodáře to však nebude jediná změna ve složení ryb v přehradě.

„Už se zde nevysadí cejn. Ten to zde dříve doslova zamořil. Na šedesáti hektarech vody ho bylo dvacet tun a to je moc. Tato ryba navíc ubírala potravu ostatním a je schopná zlikvidovat všechny ostatní druhy," vysvětlil Pavel Kosek.

Jeho kolega Pavel Müller pak vypočítává, jaké druhy budou v přehradě k mání.

„Nejvíc bude dvouletých a tříletých kaprů. Zarybňovací plán počítá i s línem, štikou a candátem, v menším počtu i se sumcem," vypočítal.

Problém s čističkou

Upravují se však i životní podmínky pro ryby.

Pavel Kosek například kvituje, že se u nudistické pláže opět sází rákosí, které dříve sloužilo rybám i obojživelníkům ke tření.

„Konečně někdo pochopil, že to rákosí mělo svůj smysl. Pořád je zde ale problém s čističkou. Hamry či Soběsuky, to jsou velcí znečišťovatelé a ryby absencí čističky nad přehradou trpí," objasnil Pavel Kosek.

Rybáři se státním rybářským lístkem a povolenkou rybolovu mohli podle Povodí Moravy s lovením ryb začít už při letošním znovunapuštění přehrady. Ani on, ani Pavel Müller však zatím neumí odhadnout, kdy výsadba ryb skončí.

„Vím ale určitě, že mezi osmnáctým a sedmadvacátým říjnem zde bude hájení ryb," informoval Pavel Müller.