„Děti se nejprve podívaly na pohádku o mladé dívence, která si před jídlem neumyla špinavé jablko ani ruce a nakonec skončila u lékaře. Pak je čekal praktický nácvik správného umývání rukou," popsala vzdělávací program pro děti marketingová manažerka nemocnice Lucie Navrátilová a dodala, že nakonec si děti mohly prohlédnout ruce pod UV lampou, aby zjistily, jak dobře si je umyly.

Více než dvacítka malých školáků si tak několikrát zopakovala důležitost správné hygieny rukou a nakonec každý z nich dostal malý dárek za odměnu.

„Nejvíce se mi líbily bacily, které se v pohádce pořád množily," pochlubil se malý Michal.

Interaktivní výukovou metodu pro správnou hygienu rukou si pochvalovala i ředitelka mateřské školy.

„Program se nám velmi líbil, protože byl pro děti naprosto srozumitelný a všechny je zaujal od začátku až do konce. Když teď dostali na svačinu jablko, všichni si jej poctivě umyli pod tekoucí vodou," usmála se ředitelka mateřské školy ve Víceměřicích Jitka Tíhelková a dodala, že podobných programů by určitě přivítali víc.

Zdravotní sestry z dětského oddělení prostějovské nemocnice naučily správnou hygienu rukou už v mnoha mateřinkách nejen na Prostějovsku, ale zavítaly také do školek v Olomouci.

„Každá mateřská škola je jiná. V menších obcích jsou děti možná trochu umírněnější, než je tomu ve městech. Zážitek pro nás byl, když jsme přijeli do česko-britské školky v Olomouci. Paní učitelka všechno překládala dětem do angličtiny a celkově tam panovala úplně jiná atmosféra, než na jakou jsme zvyklí," zavzpomínala zdravotní sestra Jana, která se na vzdělávací akci podílela.

V letošním roce to však pro zdravotnice nebyla zdaleka poslední návštěva mateřinky. Další výuka správného mytí rukou je čeká v půlce května, tentokrát už s dětmi v Prostějově.