„V souvislosti s ozdravěním této nádrže, které bude pokračovat podzimním bagrováním dna, připravujeme dva projekty nově upravených cest. Obě povedou ze západní části města Prostějova do Mostkovic,“ informoval prostějovský starosta Jan Tesař.

Upřesnil, že první stezka bude začínat u domamyslického posezení U splávku a končit u mostkovického fotbalového hřiště. Druhá se pak povine od jízdárny Cavalo kolem říčky Hloučely až k mostkovickému posezení U Čápa.

Do práce na obou záměrech se pustil vedoucí prostějovského odboru rozvoje a investic Antonín Zajíček. „Poslední jednání o této problematice jsme měli před dvaceti minutami,“ usmál se v pátek dopoledne.

Na stezku za jízdárnou je v rozpočtu pro letošní rok vyčleněno dvě stě tisíc korun. „Za tyto peníze nelze stavbu samozřejmě uskutečnit, a proto budeme hledat dotační tituly, které by akci z větší části zaplatily,“ poznamenal Zajíček.

Místostarosta Vlastimil Uchytil chce, aby povrch stezky mezi Cavalem a bistrem U čápa byl takový, aby se po ní mohli projíždět i lidé na in-lineových bruslích.

„Bylo by to dobré. Ještě lepší by ale bylo, kdybych se dostal až přímo na hráz přehrady. Když jsem si tam vyrazil po Plumlovské ulici, tam mě na silnici pérovali policisté, že prý jednou nohou přejíždím přes čáru krajnice,“ ušklíbl se sedmadvacetiletý Radek z Prostějova.

Myšlenku stezky pro cyklisty a bruslaře, jež by vedla z Prostějova přímo do rekreační oblasti u přehrady, podporuje také mostkovický starosta Jan Dočkal.

„Máme jasnou představu, kde by se mohla postavit,“ zmínil se již před časem. Se zajímavým nápadem přišel nedávno šéf poslanecké sněmovny a rodák z Konice Miloslav Vlček. „Mluvil jsem s vedením Povodí Moravy o stavbě chodníku, který by vedl kolem celé přehrady. Přislíbili mi, že tam bude,“ řekl.