„Myslí vůbec někdo na naše děti? Jak při tom rachotu mají spát, ptám se? A co lidé, kteří ráno brzo vstávají do práce?," říká například Jaroslav Gregor.

Armáda České republiky však s výtkami nesouhlasí. Argumentuje, že svou aktivitu v nočních hodinách nezvýšila. Její představitelé také popřeli, že by porušovali dohody s místními.

„Na střelnici samé pak byla přijata režimová opatření s cílem minimalizovat hlukovou zátěž pro obyvatele, která jsou striktně dodržována. Provedena byla v minulosti i řada technických a stavebních úprav a z iniciativy armády byly například vysázeny i dřeviny ve směru šířícího se hluku mezi střelnicí

a vesnicí, které by v budoucnu měly rovněž přispět k celkovému snížení hlukové zátěže v okolí," vyjádřil se například ředitel speciálních sil Karel Řehka.

Právě kolem problematiky střelnice se představitelé obce, osadních výborů a armády minulý týden sešli na schůzce. Za armádu byl přítomný velitel 601. speciální skupiny David Franta, za obec pak například starosta Adolf Sušeň.

Nechyběl ani Viktor Hýbl, obyvatel Hamer a zároveň předseda tamního osadního výboru. Pro Deník také zhodnotil schůzku. Marná podle jeho slov nebyla.

Zatím jen informativní schůzka

„Bylo to zatím informativní setkání. Řekli jsme, v čem vidíme problém, vyměnili jsme si informace. Padl slib, že se určitě brzy opět setkáme a budeme řešit, jak dále kolem střelnice postupovat," uvedl Viktor Hýbl. Ke schůzce, k níž došlo pátého října, pak ještě uvedl, že může přispět k posunu. „Vypadá to, že velitel skutečně situaci nějak řešit chce," sdělil své poznatky.

Podobně vnímal schůzku také starosta Plumlova Adolf Sušeň. „Seznámili jsme se se stanovisky druhé strany. Padl příslib, že se armáda podívá, co se dá se současnou situací dělat. Budeme zkrátka hledat cesty," vyjádřil se pro Prostějovský deník.

K průběhu schůzky se pak vyjádřil také Jan Šulc z velení Armády ČR. Ten zdůraznil, že střelnice v Hamrech je pro vysokou úroveň bojeschopnosti speciálních sil nezbytná.

„V průběhu jednání byly projednány stížnosti občanů a zástupci místní správy byli rovněž seznámeni s používanými opatřeními ke snížení hlukového zatížení a skutečnými počty jednotlivých střeleb 601. skupiny speciálních sil v tomto areálu. V závěru bylo domluveno další jednání v horizontu několika týdnů," prozradil.

O střelnici psal Prostějovský deník už začátkem září. Článek nakonec podle informací od Viktora Hýbla měl účinek. Nakonec se tak informace o stížnostech dostali až k ministru obrany Martinu Stropnickému.

Redakce Prostějovského deníku se každopádně bude situací v Hamrech a okolí dále zabývat a informovat o jejím vývoji.