Těmito slovy z filmové adaptace románu Eduarda Basse vítá své návštěvníky cirkus Humberto. Jeho šapitó vyrostlo naproti prostějovského Intersparu.

Pod slavným jménem jezdí po vlastech českých už přes šedesát let. Podle slavného literárního díla vybrali pro cirkus jméno představitelé tehdejších Československých státních cirkusů a varieté. Jeho ředitel Hynek Navrátil je už pátou cirkusovou generací.

„Je to tradice i jméno, které zavazují. My si prostě nemůžeme dovolit mít špatný program," říká Hynek Navrátil.

Jeho syn je už nastupující generací šestou. Po otci převzal nejen jméno, ale i lásku k práci. O cirkuse ví první poslední, a z jeho řeči je vidět, že manéž je jeho pravým domovem a životní láskou.

„Máme tu všechny druhy cirkusového umění. Vzdušné artisty, pozemní artisty, drezůru mnoha druhů zvířat i výborného klauna," prohlásil Hynek Navrátil mladší.

Děti milují medvědy na skateboardu

Velkým lákadlem, zejména pro nejmladší návštěvníky jsou velké chlupaté šelmy.

„U dětí patří k nejoblíbenějším zvířatům medvědi, kteří předvádí své kousky s obručemi, jízdu na koloběžce a skateboardu," zmínil se Navrátil.

Cirkus Humberto v Prostějově

Drezůra medvědů je ale také jednou z nejnáročnějších.

„Medvěd nemá mimiku, takže nepoznáte, kdy se mu něco znelíbí a může na vás zaútočit. Tátovi se jednou zakousl do ruky a já sám jsem dostal medvědí tlapou takovou facku, že jsem se otočil v piruetě. Ale to už patří k řemeslu. Jsou to prostě šelmy, a to nikdo nepředělá. Nijak je potom netrestáme, zapamatovali by si to a mohli by být nebezpeční," popsal úskalí krotitelského řemesla Navrátil.

Rarita? Indičtí sloni

Opravdovou raritou cirkusu je ale vystoupení indických slonů.

Cirkus Humberto v Prostějově

„To je v Česku veliká vzácnost. My sami slony nemáme a proto jsme je angažovali z Německa. Rodina Renzů je v této oblasti velmi úspěšná a pokud v Německu vyslovíte jejich jméno, tak každý ví, o koho jde," tvrdí Hynek Navrátil.

Tři sloní samice jsou vskutku impozantní stvoření. Tomu ostatně také odpovídá jejich spotřeba. „Každá z nich vypije najednou padesát litrů vody. Napájíme je třikrát denně," prozradil krotitel. Jen pro slony tak padne půl kubíku vody a k němu jako zákusek čtyřsetkilový balík sena. (pam)