„Jsem už druhý den doma s kašlem a vysokou horečkou. Zatím se mi k lékaři chodit nechce, takže to řeším horkým čajem s citronem a medem a tabletkami paralenu," postěžovala si Adéla Kovaříková z Prostějova, která není jedinou, co právě zápasí s lednovým nachlazením.

„Nějaký posun ve výskytu jsme zaznamenali, nicméně se jedná hlavně o respirační onemocnění, jako jsou katary horních cest dýchacích, nachlazení a podobně. Chřipku nám lékaři hlásí spíše ojediněle, nicméně je zde předpoklad, že se její výskyt v příštích týdnech bude zvyšovat," uvedla lékařka z protiepidemického oddělení prostějovské hygieny Eva Kučerová a dodala, že nárůst onemocnění v zimních měsících není nic výjimečného.

„Je to typický průběh, který se odehrává každým rokem. Během Vánoc se křivka nemocnosti sice sníží, ale po svátcích, když lidé opět nastoupí do práce či do školy a přijdou do kontaktu s kolektivem, tak výskyt onemocnění rapidně naroste," vysvětlila lékařka.

Hygiena nade všechno

Respiračním a chřipkovým onemocněním jsou tradičně nejvíce ohroženi senioři, vážně nemocní lidé a malé děti.

„Lidé z rizikových skupin by se teď měli držet na pozoru před velkými kolektivy a důsledně dbát na hygienické zásady. Samozřejmě dodržovat základní pravidla hygieny by měli všichni, nezávisle na věku či stavu jejich imunitního systému," řekla lékařka a pokračovala:

„Vůbec nejdůležitější zásadou je pravidelné umývání rukou. Když lidé kýchnou, či zakašlou a ústa si překrývají dlaní, mnohdy zapomenou a chytí za kliku či podají ruku druhému. Aerosol s choroboplodnými látkami se tak šíří daleko rychleji," uvedla Eva Kučerová s tím, že velkou roli hrají také jednorázové kapesníčky, které po použití skončí ihned v koši a nemocný je nenosí stále s sebou, jako je tomu u těch látkových.

Na očkování je už trochu pozdě

Nejlepší obranou proti chřipce a respiračním chorobám je podle lékařky celoroční prevence.

„Lidem vždy doporučujeme preventivní očkování, pokud je pro ně vhodné. Avšak teď už je na vakcinaci spíše pozdě. Imunitními systému trvá zhruba deset až čtrnáct dní, než si po očkování vytvoří dostatečné protilátky. Nyní bych lidem doporučila hlavně hodně vitamínů a příliš se nepřetěžovat," doporučila Eva Kučerová a apelovala na ohleduplnost vůči druhým.

„Pro dobro pacienta i jeho okolí je vždy důležité, aby nemocný zůstal doma a pořádně se vyležel," uzavřela lékařka z prostějovské hygienické stanice Eva Kučerová.

To však mnohdy pacientům zaměstnavatel neumožňuje, ačkoliv mu to ukládá zákoník práce.

„Máme toho teď v práci plno, takže si nemůžu dovolit odejít na nemocenskou. Navíc první dny ji nemám proplacenou, což se pak dost podepíše na mojí výplatě, takže to raději nějak vyležím přes víkend a spoléhám se na léčivou sílu česneku a dalších bylinek, které preventivně užívám po celý rok," uvedla Tereza Vaníčková z Přerova, která dojíždí za prací do jedné z prostějovských fi­rem.