To, v čele se zákazy stání, nyní nutí turisty, aby svá auta nechávali na placených parkovištích. Ne všichni ale tato pravidla respektují.

„Mám pocit, že se situace zlepšila," mluví například obyvatel obce Martin Kment o množství aut zaparkovaných v ulicích.

Právě kvůli řadě vozidel blokujících mnohdy i vjezdy do garáží a celkově ucpávající vesnici došlo na postavení odstavných ploch.

Ne ve všem však podle pana Kmenta pomohly.

„Parkoviště jsou stále plná, ale myslím, že vyřešila přesně jen ten nárůst návštěvníků po otevření zámku. Při větších akcích je stejně obec kompletně ucpaná," uvedl muž.

Parkoviště však podle něj plní svůj smysl.

Parkoviště v Čechách pod KosířemZdroj: DENÍK/Michal Sobecký

"Věčně zde davy nebudou"

Na ucpané ulice si stěžuje i pan Lubomír. I když za problémem vidí jiné příčiny.

„Kdyby každá rodina dnes neměla tři auta, nic by ucpané nebylo," řekl pro Deník.

Množství turistů pak označuje za dočasné. „Jednou dvakrát přijedou. Myslím ale, že věčně zde davy nebudou," vyjádřil se.

Otevření parkovišť ulice plné odstavených aut zcela nevyřešilo ani podle starosty Milana Kiebela.

„V odstranění řady vozidel nová místa pomohla. Zvlášť na náměstí Svobody, i když při akcích typu Josefkol lidé stejně parkují, kde se dá," uvedl.

Jinde je ale situace horší. Třeba v ulici Lípy, která se nachází nedaleko zámeckého areálu. Zde mnohde lidé stále i přes zákaz nechávají svá vozidla a jdou navštívit některé z turistických lákadel.

„Ulice Lípy je takříkajíc za bukem. Těžko se zde prokazuje, zda majitel vozidla v lokalitě bydlí. Už došlo co vím i na pár telefonátů na policii," informoval starosta a varoval tak řidiče, kteří se kvůli pár korunám rozhodnou blokovat boční ulice.

Výlet může prodražit pokuta

Právě policie může některým turistům, kteří zákazy stání nehodlají respektovat, výlet značně znepříjemnit.

„Vzhledem k dobré spolupráci a kontaktům mezi policií a místními samosprávami nezřídka dochází na upozorňování ohledně ignorování dopravního značení. Policisté situaci vyhodnotí a případně se na danou lokalitu zaměří. Například zvýšeným dohledem v rámci hlídkové služby," uvedl mluvčí František Kořínek.

Připomněl pak, že prohřešek může být drahý.

„Zákon o provozu na pozemních komunikacích stanoví pro porušení zákazu stání pokutu až do výše dvou a půl tisíce korun. V blokovém řízení pak do výše dva tisíce korun," řekl.

Lidé, tak mají při návštěvě Čech několik možností: auto nechat na některém z parkovišť, využít dočasné parkoviště u zdejšího penzionu při velkých akcích nebo jet raději autobusem či na kole.

V krajním případě pak ještě své vozidlo zaparkovat na zákazu stání a doufat v toleranci místních obyvatel.