Ani tento výsledek však Narovinu! dveře ke koaličnímu partnerství neotevřel. Jak vnímá současnou situaci lídr Narovinu! Aleš Matyášek, prozradil v rozhovoru pro Prostějovský deník.

V komunálkách jste skončili těsně druzí, přesto nejste v koalici. Co na to říkáte?
Mám z toho špatný pocit. Dělali jsme všechno proto, abychom koalici sestavili. Šlo nám o to, aby došlo v řízení města k podstatné změně. Záměr byl sestavit koalici, ve které by byla minimální účast starého vedení.

Jak jste chtěli koalici sestavit?
Dali jsme veřejnou nabídku. Oslovili jsme ODS a ČSSD. ODS s námi jednala. Je to ovšem o počtech a potřebovali jsme i ČSSD. Bohužel současná primátorka Alena Rašková, nám na několik žádostí o schůzku odpověděla, že s námi jednat nebudou. Že budou jednat pouze s vítězem voleb.

Takže vše ztroskotalo na nezájmu ČSSD?
Bohužel, sociální demokracie se stala brzdou projektu, který by byl podle mého názoru pro lidi zajímavý.

Uspávání broučka v Držovicích
Kam o víkendu? Na otevření sokolovny, Halloween, Den stromů či lampioňák

Co jste hnutí ANO 2011 nabídli?
Naším požadavkem byl post prvního náměstka. ANO tak mohlo nominovat svého primátora. V radě měly být zastoupeny KDU-ČSL a Změna pro Prostějov. Nechali jsme na nich, koho si vyberou jako dalšího partnera, buď ODS nebo ČSSD. My jsme v koalici nechtěli Pévéčko, KSČM a SPD.

Neměl jste pocit, že už je pozdě?
Pokud se týká jednání s ANO, tak když jsme se rozcházeli, tak hlavní vyjednavač pan hejtman Okleštěk prohlásil, že dojde ještě k jedné schůzce a dají nám vědět, jak si vyhodnotí situaci. Bohužel ten spád byl tak rychlý, že vyšly ven informace o tom, že koalice je už domluvená bez nás. My jsme na to vydali tu veřejnou nabídku s tím, s kým bychom chtěli do koalice jít.

Myslíte si teď s odstupem, že kdybyste volby vyhráli, tak by to dopadlo stejně?
Těžko hodnotit. Pokud se k tomu ale ČSSD postavila tak jak se postavila, tak i kdybychom ty volby vyhráli, třeba rozdílem toho jednoho mandátu, tak by asi kolaice vypadala úplně stejně jako teď. ČSSD pochopitelně vadilo, že jsme byli důslednou opozicí a jejich zástupci to promítli do osobní roviny. Politik by ale měl mít argumenty politické, nikoli osobní, protože nezastupuje sebe, ale voliče.

Zůstanete tedy nadále v opozici. Dostali jste hodně hlasů, vnímáte to jako nějaký signál?
V každém případě. Když se podíváte na mandáty, které odrážejí procenta, které lidé stranám dali, tak zjistíte, že strany které nebyly v koalici získaly čtyřiadvacet mandátů a ty které byly v koalici pouze jedenáct. Myslím, že v této situaci selhalo hnutí ANO, které ten signál mělo vnímat. Oni nejednali v souladu s předvolebním slibem voličům.

Nová koalice veřejně hlásá, že chce pročistit atmosféru v zastupitelstvu. Myslíte si, že to je reálné?
Byl bych rád, kdyby se to stalo skutečností. Jsem ale trochu kritický, protože v koalici jsou staří hráči. Jak se říká, starého psa novým kouskům nenaučíš. Nevěřím tomu, že by se nějak zásadně změnil v Prostějově pohled na politiku s těmito starými lidmi. K žádné obnově totiž nedošlo.

František Jura
Moje priorita? Rekonstrukce fotbalového stadionu, říká František Jura

Co bude vaší nejvyšší prioritou v opoziční pozici?
Opozice má funkci kontrolní. Budeme tedy chtít kontrolovat. Chceme aby informace z vedení města dostávali občané. Doufám, že v tomto směru ke zlepšení dojde. Transparence byla jedním ze stěžejních témat našeho programu. Budeme chtít, aby samospráva pronikla do městských částí reálně, ne jen na oko.

Zastupitelstvo má volit primátora a radu. Podpoříte návrh koalice?
Nechtěl bych předjímat, budeme o tom ještě jednat. Asi budu mít ale problém podpořit primátora, který v povolebním vyjednávání jednal takovým způsobem. Nemůžu také podpořit prvního náměstka pana Pospíšila. Tam mám naprosto jasné výhrady, které jsou opřeny o věci, které jsou spojeny s minulým volebním obdobím.

Do voleb jste šli s jako hnutí Narovinu! Podle výsledků se to ukázalo jako dobrý tah. Konkurence však tvrdí, že se jedná o slepenec, který nebude mít dlouhou životnost…
Já jsem přesvědčený o tom, že ano. Koalice Narovinu! není žádný slepenec, ale uskupení, které dal dohromady sám čas. My jsme s těmi stranami úzce spolupracovali delší dobu a myslím, že ku prospěchu věci. Naším společným cílem je, aby město uskutečňovalo projekty, které jsou smysluplné.

Výsledek voleb vás tedy povzbuzuje a přestože vás vyšachovali z koalice, od vaší politické práce vás to neodradí?
Abych pravdu řekl, tak jsem měl v úmyslu, že pokud volby nedopadnou dobře, že už pokračovat nebudu. Ten výsledek je ale tak obrovský závazek, že z toho odejít nemohu. Cítím velkou důvěru od lidí a proto chci pracovat dál, dokud nedosáhneme toho, že zde politika bude skutečně službou občanům.

Podpis koaliční smlouvy mezi ANO, Pévéčkem, ODS a ČSSD v Prostějově
Prostějovská koalice podepsána. Primátorem bude Jura