Rušno bylo odpoledne i na Základní a mateřské škole na Skálově náměstí v Prostějově.

„Jen za první hodinu a půl se nám zapsalo deset dětí, z toho máme jeden odklad. Zápisy probíhají ve dvou místnostech, někteří rodiče musí i chvíli čekat," řekla zástupkyně ředitele Bronislava Zbořilová. Škola bude přijímat stejný počet prvňáčků jako v minulém roce.

„Budeme otevírat dvě třídy, což je zhruba dvacet pět dětí," spočítala Bronislava Zbořilová.

S dcerkou se vypravila k zápisu i dvaatřicetiletá Martina Koutná.

„Měla jsem trochu strach, jak to malá zvládne. Když jsem jí totiž řekla, že se půjdeme podívat do školy, tak z toho nejprve nebyla moc nadšená, protože se jí ve školce líbí. Nakonec ji ale přemohla Zápis do první třídy na ZŠ a MŠ na Skálově náměstí v Prostějovězvědavost a na zápis se těšila. Vůbec se nebála a paní učitelce na všechno odpověděla, takže to proběhlo bez problému," oddechla si maminka budoucí školačky.

Odklad - ožehavé téma

Naopak zklamaná odcházela od zápisu maminka šestiletého Romana.

„Paní učitelka doporučila mému synovi roční odklad. Teď nás čeká návštěva pedagogicko-psychologické poradny, která se k tomu vyjádří. Uvidíme, jak to dopadne," povzdechla si čtyřiatřicetiletá maminka Lenka.

Právě odklady jsou diskutovaným tématem, protože u nich dochází ke změnám. Pokud se totiž nástup dítěte do prvního ročníku odloží podruhé, budou muset rodiče platit.

„Teď máme školku zdarma, ale od září bych musela platit několik stokorun měsíčně navíc," řekla maminka Romana.

K zápisům do prvních tříd základních škol se v Prostějově chystalo zhruba pět set dětí. Podle radnice se nemusí rodiče bát, že by jejich děti měly problém s umístěním.

„Počítáme, že asi sto dětí bude mít odklad, ale zase máme sto dětí z minulého roku, takže ten počet odpovídá," řekl šéf odboru školství prostějovského magistrátu František Říha. 

V Olšanech byly u zápisu děti za indiány

Indiánský zápis do první třídy připravili pro děti i učitelé v Olšanech u Prostějova.

„Každý rok přichystáme něco jiného. Loni to byli piráti," prozradila v pátek odpoledne učitelka Olga Charvátová, zatímco si malý Lukáš hrál pod dohledem její kolegyně s obrázky na interaktivní tabuli. V září přijde do školy v Olšanech u Prostějova 28 prvňáčků.