- 17,4 milionu voličů podpořilo ve čtvrtečním referendu odchod Británie z Evropské unie. Podle konečných výsledků se pro brexit vyjádřilo 51,89 procenta voličů. Pro setrvání se vyslovilo 16,1 milionu hlasujících.

- Británie potřebuje po rozhodnutí voličů o vystoupení z Evropské unie nové vedení, řekl dnes premiér David Cameron. Svou funkci opustí na podzim.

Ohlasy z regionu: 

Josef Jařab

Josef Jařabemeritní rektor Univerzity Palackého Olomouc, anglista

Myslím, že se rozhodli špatně. Bohužel. Hovoří se budoucnosti demokracie, jde však o to, že lidé rozhodují na základně emocí a ne na základě znalostí. Voliči, kteří takto přišli k volbám, nevolili na základě toho, co o věcí vědí, ale toho, co cítí. Mají pocit, že jim někdo bere něco, co je jejich a oni chtějí mít prostě jen klid.

Karel Goš

Karel Goš, ředitel olomouckého gymnázia v Hejčíněředitel Gymnázia v Olomouci – Hejčíně, největšího gymnázia v ČR, které má i anglickou sekci

Pro naši anglickou sekci, která byla na škole založena ještě před vstupem České republiky do Unie, se současnými událostmi nic nemění. Anglický jazyk je celosvětový fenomén a jeho význam nadále poroste bez ohledu na vystoupení Velké Británie z EU. Samotný odchod Británie z Unie, který mne velmi mrzí, pak vnímám jako velké varování pro politiky, aby začali na evropské úrovni konečně řešit skutečné problémy.

Jiří Rozbořil

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořilhejtman Olomouckého kraje, ČSSD

Brexit necítím jako šťastné rozhodnutí, ale bohužel stalo se. Podle mě je to reakce na aktuální migrační vlnu. Okamžité rozhodování spíše než dlouhodobá úvaha. Konzervativní Británie ale zareagovala takto. Jaký to bude mít dopad, to si teď netroufám odhadovat. Každopádně se obávám, že brexit může vyvolat další eskalace a extremistické názory.

Jindřich Koryčan

Obchodní ředitel prostějovské firmy Bernhardt Fashion Jindřich Koryčan obchodní ředitel oděvní firmy Bernhardt Fashion, Prostějov

Určitě se nerozhodli správně. V podstatě odchod Velké Británie z EU ohrožuje ekonomiku celé Evropské unie i kvůli tomu, že se jedná o druhého největšího přispěvatele do rozpočtu. Trh se navíc více uzavře.

Marian Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka

ministr zemědělství, soukromý zemědělec z Rokytnice u Přerova

Není to chyba Britů, ale je to chyba směřování Evropské unie posledních let, kdy lidé ztratili víru a smysl v to, proč v Unii být. Já osobně nechci, aby Evropská unie řešila žárovky a výkon vysavačů, ale chci, aby dávala záruku základních principů, jako je volný obchod zboží a kapitálu, volný pohyb osob, aby dokázala umět zabezpečit a ochránit vnější hranici a být silným zodpovědným partnerem v mezinárodní politice. Obávám se, že pokud nedojde k hlubší sebereflexi, může nastat to, že začnou Evropskou unii opouštět i další země. Jsem přesvědčen, že teď je na tahu EU. Je načase se bavit o změně složení Evropské komise. Je zapotřebí najít nového předsedu Evropské komise, který bude schopen reflektovat to, co se stalo, co se může stát a začít pracovat na tom, aby EU současnou krizi zvládla.

Jaroslav Miller

Rektor UP Jaroslav Miller při on-line rozhovorurektor Univerzity Palackého v Olomouci

Jako „Nebrit" si netroufám arogantně hodnotit, zda se občané mně jednoho z nejsympatič­tějších států rozhodli správně či nikoliv. Mým převažujícím osobním pocitem je lítost, avšak zároveň víra v hlubší diskusi o mechanismech fungování Evropské unie. To říkám jako člověk, který se zároveň domnívá, že členství České republiky v EU nemá rozumnou a bezpečnou alternativu. Jako rektor poměrně veliké univerzity přemýšlím nad důsledky Brexitu v akademickém světě. Ty se mohou negativně dotknout mobilit studentů a vědců do Velké Británie, financování česko-britských vědeckých projektů i mnoha jiných oblastí.

Zdeněk Kortiš

Zdeněk Kortiš, provozovatel Black Stuff Irish Pub v Olomouci majitel Black Stuff Irish Pub Olomouc, oceněného jako nejlepší pivní bar ČR

Ukázalo se, že myšlenka spojené Evropy není ani ve Velké Británii jednotná. Jsem rád, že alespoň Skotové a Severní Irové rozhodli jasně. I asociace skotské whisky byla jednoznačně pro setrvání. Tak snad se nám tímto rozhodnutím whisky příliš nezdraží. Skotové údajně chtějí další referendum o nezávislosti. Mám jen obavy, aby tohle nebyl začátek konce EU.

Michal Šmucr

Michal Šmucr, ředitel Gymnázia Jiřího Wolkeraředitel Gymnázia Jiřího Wolkera, Prostějov

Vstal jsem ve čtyři hodiny ráno, abych se díval na průběh referenda. Myslím si, že Britové ukázali svou demokratickou tradici. Výsledku se nedivím, považuji ho za jasný důsledek toho, jakým směrem se Evropská unie ubírá.

Radim Sršeň

Radim Sršeň (TOP 09 a Starostové)starosta Dolních Studének na Šumpersku, místopředseda Evropské asociace Leader pro rozvoj venkova

Myslím, že se Britové správně nerozhodli. Jejich rozhodnutí bude mít negativní důsledky zejména pro ně samotné. Pokud se rozhodnou jít norskou cestou a zůstanou součástí Evropského hospodářského prostoru, což předpokládám, zase tak moc se nezmění. Budou de facto dále součástí vnitřního trhu EU, paradoxně však nebudou moci mluvit do evropské legislativy, ač je bude přímo ovlivňovat a možná budou EU jako kompenzaci dokonce platit ještě více než dnes formou „britských fondů". Horší budou důsledky vnitropolitické, krví zaplacená jednota Velké Británie vezme po více než dvou staletích dle mého názoru za své. V Evropě vzniknou dva nové státy. Skotsko a Severní Irsko, které se do EU brzy vrátí. Je to lekce pro populistické politiky, že s ohněm se nemá zahrávat. To nás učili už ve školce.

Antonín Staněk

Primátor Olomouce Antonín Staněkprimátor Olomouce, ČSSD

Jsem přesvědčen, že když Evropská unie existovala i bez Velké Británie, jistě bude fungovat i poté, co z ní Britové odejdou. To, zda se Britové rozhodli dobře, či špatně, ukáže až historie. O tom, že by brexit mohl mít zásadní dopad na existenci EU pochybuji. Rozhodně si nemyslím, že by s brexitem nastal konec myšlenky evropské integrace.

František John

Starosta Zábřehu František Johnstarosta Zábřehu, krajský zastupitel

Myslím, že zvítězil populismus europesimistů nad zdravým rozumem. V Česku se rozhodnutí Britů hodně spojuje s tím, že EU nemá dobré struktury či není schopna reagovat. V Británii ale toto nebylo podle mého soudu hlavní téma diskuse. Jejich rozhodnutí se týkalo spíše otázky, zda se chceme integrovat, vzájemně spolupracovat, jako Evropa jít jedním směrem, mít společné zájmy a ty si hájit.
Evropská integrace po druhé světové válce sice vznikla v zájmu hospodářském, ale státy současně chtěly víc spolupracovat ekonomicky proto, aby se předcházelo válečným konfliktům. O evropské integraci si můžeme myslet, co chceme, ale faktem je, že díky ní se v Evropě neválčilo a nikdo si na ni netroufl. Spolupráce vytváří předpoklad míru. Z Brexitu nakonec může profitovat i islámský svět, hrozba, které se bojíme.
Optimisticky nicméně vidím fakt, že pro setrvání v Unii byli podle statistik spíše mladí lidé než senioři. Vzhledem ke generační obměně budou eurooptimistické nálady časem převládat.

Radek Augustin

Lídr SPOZ Radek Augustin v on-line rozhovoru pro Olomoucký deníkbývalý vedoucí Úřadu vlády, předseda krajské organizace Strany Práv Občanů v Olomouci

Pokud výsledek hlasování o odchodu Velké Británie z EU neprobere ze sebeuspokojení občany nevolenou Evropskou komisi v čele s Junckerem, ale naopak povede k utužení a k převaze nadnárodní bruselské byrokracie v Evropské unii, pak tento „budíček" přišel z pohledu pozitivní změny EU spíše pět minut po dvanácté, než za pět minut dvanáct.