Tentokrát se budou snažit o úspěchy v jiné oblasti.

„Letos bychom chtěli představit kulturní spolky a společenský život ve městě. Na rozdíl od minulého roku se tak nebudeme soustředit jen na mládež," sdělila starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková.

Přes 20 spolků

Ve městě podle jejích slov funguje přes dvacet spolků.

„Konkrétně je jich dvacet čtyři a snažíme se tak co nejdřív pracovat na scénáři, který předvedeme," řekla starostka nejmenšího města v okrese. Připomněla tak fakt, že o udělení stuh bude rozhodovat komise. Ta přijíždí do uchazečů o ceny do jednotlivých obcí. Přestože se klání jmenuje Vesnice roku, mohou se ho zúčastnit také menší města.

„To jsme dřív nevěděli a tak jsme se loni přihlásili poprvé," uvedla starostka města, které komisi přivítalo vystoupením národopisného sboru, krasojízdy či pěveckého sboru.

Pilní knihovníci

Sousední Mořice se pak budou chtít pochlubit svou knihovnou. Ta je podle starosty obce Martina Obruči hned v několika směrech unikátní.

„Je výjimečná tím, že se nachází v prostorách zámku, ale také prací našich dvou knihovníků. Ti oživili knihovnu drobnými kulturními akcemi, navíc se zde nachází zdigitalizovaný knihovní fond či filmová kronika obce," uvedl mořický starosta Martin Obruča, který je představitelem jedné z dvou set deseti obcí v zemi, které se do soutěže letos přihlásily.

„Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech – krajském a celostátním. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole, do celostátního pak postupuje za každý kraj jedna. V rámci celostátního kola jsou vyhodnocena první tři místa. Vítěz zároveň postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice," vysvětlila Veronika Vároši z Ministerstva pro místní rozvoj.

Ocenění i peníze

Kromě prestiže přináší ocenění ještě jednu věc – finance. Obce si mohou polepšit o statisíce korun jako například Němčice nad Hanou. Ty se za loňské prvenství v Bílé stuze, kterou získaly za Olomoucký kraj, chystají opravit ulici.

„V úterý nám potvrdili, že jsme získali šest set tisíc za loňský úspěch. Tyto peníze použijeme na opravy Fučíkovy ulice, které vyjdou celkem na necelé dva miliony korun. Do budoucna pak vidím několik projektů, do kterých bychom případnou výhru mohli dát. Napadá mě například úprava veřejných prostranství nebo revitalizace hřbitova," sdělila Ivana Dvořáková.Kromě Němčic nad Hanou se z Prostějovska loni účastnil také Tištín a Čelechovice nad Hanou.