Rozpočet samotný představil předseda finančního výboru a radní Bedřich Grulich. Podobně jako minulý rok, i letos zdůraznil výši investic.

"Jde o proinvestiční rozpočet, právě do investic by mělo jít na 330 milionů korun, na ty stavební pak téměř tři sta milionů," uvedl.

Zároveň se dotkl také tématu městských objektů, zejména bytů. Jejich stav je předmětem dlouhodobé kritiky části nájemníků.

"Zvýšené prostředky by šly i do tohoto majetku města aby nájemníci viděli, že díky zvýšenému nájmu budou bydlet komfortněji," sdělil Grulich.

Radního v představení rozpočtu podpořil ještě ředitel finančního odboru magistrátu, pak už ale přišla řada na dotazy.

Prostějovské Divadlo Point se loučilo se svým třináctiletým působením v budově v Olomoucké ulici
Loučení s divadlem Point provázel smích i slzy

František Fröml: Jde o "projídací" rozpočet

Už na začátku však bylo téměř jisté, že návrh rozpočtu projde. A to přesto, že koalice nebyla přítomná v plné síle. Opoziční zastupitel Jan Navrátil ale potvrdil, že i přes výhrady, například k nákladům na neuvolněné radní, rozpočet podpoří.

Jiní jeho kolegové byli ale proti. Třeba František Fröml označil návrh za "projídání". "Je to zkrátka typický sociálnědemokratický rozpočet. Peníze se daly ušetřit, místo toho se projedly. Saháme do rezerv v době, kdy příjem roste," upozornil.

Další zastupitelé, například Tomáš Blumenstein, pak upozorňovali, že město sice čtvrtinu výdajů má zařazenou mezi investicemi, ale ve skutečnosti do nich tolik peněz nejde.

Ilustrační foto
Vlaky a autobusy v kraji mění jízdní řády. PŘEHLED co pojede jinak

František Filouš: Úspory se nehledají

"Schodek 200 milionů korun není správný. Úspory se nehledají," poznamenal pak k tvrdým číslům zastupitel František Filouš.

Nejčastěji však zazníval jiný požadavek než na příznivější položky v rozpočtu ve prospěch příjmů. Tématem se stal veřejný seminář k rozpočtu. Ten je stále záležitostí jen pro zastupitele, veřejnost na něj přístup nemá.

Rozpočet naopak podpořil Josef Augustin. Bývalý radní, povoláním právník, odmítl námitky, že se peníze z rozpočtu v minulosti opakovaně "prošustrovaly".

"Pokud by tomu tak bylo, zodpovědné orgány by určitě zakročily. Ani ze strany ministerstva, ani od auditora však za posledních dvacet let nebyly připomínky," připomněl.

A vyzval k hlasování. Po té, co návrh rozpočtu pochválil z hlediska dopravních staveb Petr Kousal, pak skutečně na hlasování došlo. Pro nakonec bylo čtyřiadvacet přítomných, proti šest.

Aktivista Jakub Čech
Magistrát podal na Jakuba Čecha trestní oznámení. Je absurdní, tvrdí aktivista