Dno rybníka je totiž zamořené splašky, které do něj přitékají z okolních obcí. V úterý dopoledne obsadili téměř vypuštěný Bidelec rybáři, kteří se pustili do výlovu více než třiceti metráků ryb.

„V rybníce je třicet metráků kaprů a dvě stě kilogramů štik a candátů. Ryby po výlovu poputují do dalších rybníků v rámci Povodí Moravy," potvrdila Gabriela Tomíčková, mluvčí Povodí Moravy.

Na výlov rybníka se přišel podívat i pětatřicetiletý Milan.

„Není to tak dlouho, co se rybník kompletně čistil, a už zase je v něm voda špinavá. Dokud do něj potečou splašky, tak je zbytečné ho pořád vypouštět a napouštět čistou vodou," míní.

Důvodem vypuštění rybníka jsou obavy, že je jeho dno znečištěné splašky.

„Jedná se o pohledovou kontrolu, abychom zjistili, že je všechno v pořádku. Nepředpokládáme, že bychom museli rybník odbahnit nebo na něm dělat jiné práce. Rybník se však nachází nad plumlovskou přehradou, a proto musíme zjistit, zda je v něm voda čistá," vysvětlila Gabriela Tomíčková a dodala, že pokud Povodí Moravy nenarazí na žádný problém, bude rybník bez vody dva týdny.

Rybník v Plumlově přitom prošel několikaměsíční očistnou kúrou před třemi lety. V rámci revitalizace se do jeho dna pustili bagristé, kteří ze dna rybníka vytěžili desítky centimetrů vysokou vrstvu nánosů, aby zabránili zarůstání rybníka řasami a rákosím. Problémem jsou však splašky, které do rybníka přitékají z okolních vesnic.

„Do Bidelce je velký přísun živin z domácností," potvrdil David Čížek z Povodí Moravy.

Povodí Moravy sleduje kvalitu vody v potocích Roudník, Hloučela, Osina, Kleštínek, Čubernice. Laboratoře zjistily, že nejhorší situace je na říčkách protékajících obcemi Hamry, Soběsuky, Vícov a Plumlov.