„Od té doby jsme ji pořádali každoročně vyjma loňského roku. Příprava je totiž stále náročnější, hlásí se více vystavovatelů, a to se téměř nedá zvládnout," uvedla organizátorka, která mimo jiné už čtyřicet let pracuje ve zdejší knihovně.

Výstavu zaměřila tak, aby se do ní mohli zapojit děti i dospělí. Do letošního ročníku, ve kterém se také soutěžilo o nejlepší perníkové výrobky, se přihlásilo celkem 12 „pekařek". „Ale někdo vyrobil jednu věc, někdo z perníku přivezl celé městečko nebo vesnici," upřesnila Františka Novosadová.

Panenka s širokou sukní, šnek, větrný mlýn, pohádkové městečko i další výrobky vánočně provoněly velkou místnost nad obecním úřadem. Vedle betlémů z různých surovin nechyběly ani tradiční slaměné panenky, andělíčci nebo zvonečky.

„Původně chtěla maminka přiblížit adventní zvyky a vánoční svátky nám, dětem," řekla dcera Františky Novosadové Vladěna. Zábavné vzdělávání pro děti se nakonec rozrostlo v tradiční výstavu betlémů spojenou se soutěží o nejnápaditější a nejzajímavější perníkové výrobky.

Začínalo se v malých prostorách hrdibořické knihovny, později na akci nabídl větší prostory zdejší obecní úřad.

„Už měsíc jsme vlastně pořád na výstavě. Je potřeba vypůjčit od majitelů z různých měst a obcí betlémy, zkontrolovat je, případně opravit a nachystat tak, aby nejlépe vynikly. A vedle toho děláme všichni svou vlastní práci," upřesnila Vladěna Novosadová. I z toho důvodu se nakonec organizátorky rozhodly, že další betlémy uvidí návštěvníci až za dva roky.

„Já si přeji, aby se lidé na naší výstavě trochu zastavili, zavzpomínali a připomněli si vánoční tradice," řekla Františka Novosadová. Podle reakcí prvních návštěvníků, kteří nadšeně obdivovali všechny výrobky, se jí to určitě daří.