„Vsadili jsme na stabilitu a nabídli partnerství Občanské demokratické straně, ač mají naše politické subjekty zejména na celostátní úrovni odlišné priority. V rámci krajské politiky se ale tyto rozdíly stírají. Proto jsme se rozhodli pro ODS jako jedinou autentickou stranu, která může nabídnout odborníky do vedení kraje a není složená z více subjektů a tedy nebude vytvářet koalice v koalici, jako by tomu bylo v případě koalice s jinými demokratickými stranami," sdělil Ladislav Okleštěk, poslanec a předseda Krajské organizace hnutí ANO 2011 v Olomou­ckém kraji.

S ODS se již hnutí ANO a ČSSD dohodly, že začnou pracovat na půdorysu koalice a připravovat návrh koaliční smlouvu.

„Abychom měli o dalším postupu jasno nejpozději do konce týdne. Jsme pracovití, proto věřím, že to v tomto limitu zvládneme," sdělil Okleštěk.

"ČSSD není se skandály Rozbořila propojena"

Oslovení druhé ČSSD a vytvoření vyjednávacího „dvojbloku" bylo podle Oklešťka logickým krokem.

„Nechtěli jsme koalici skládat z více než tří subjektů, aby byla stabilní a abychom dokázali rychle prosadit návrhy vedoucí k zajištění prosperity kraje," uvedl krajský šéf a jeden z povolebních vyjednavačů.

„ČSSD je sice svázána s bývalým hospodařením a fungováním kraje, které jsme tolik kritizovali, na druhou stranu se jedná v podstatě o „novou" ČSSD, která není propojená s bývalým hejtmanem Jiřím Rozbořilem a jeho korupčními skandály. Věříme, že se zástupci ČSSD máme před sebou čistý stůl a zároveň velký průnik našich volebních programů. To nám dává příležitost, abychom začali pracovat na změnách, které budou přínosné pro všechny obyvatele kraje," uvedl Okleštěk.

Dodal, že vytvořením koalice ANO nechce vedení kraje uzavřít.

„Naopak – budeme spolupracovat se všemi stranami a se všemi pracovitými zastupiteli, ať už si budou říkat nezávislí nebo opoziční. Mnohem důležitější než stranická příslušnost je pro nás snaha společně pomoci Olomouckému kraji," napsal v prohlášení.