Samotného Aloise Mačáka podle jeho vyjádření tento krok nepřekvapil. Dostal sice v okresní organizaci strany důvěru, s umístěním na kandidátku však příliš nepočítal.

„Řekl jsem i na okresním výboru, že pokud neskončí prověřování mé kauzy, tak je kandidatura nemožná," sdělil Alois Mačák.

„Záležitost zatím skutečně ukončená nebyla. Můžu říct, že jsem s nepřidáním na kandidátku byl smířený," dodal dříve vysoce postavený krajský i komunální politik.

Asistent předsedy krajské ČSSD Radan Holásek však upozornil, že kandidátka ještě nemá pevně stanovenou podobu. Připomněl, že na rozhodnutí o tom, kdo se o hlasy voličů bude nakonec v podzimních volbách ucházet, se bude podílet také vedení strany a členská základna.

„Pan Mačák na kandidátce skutečně zatím není. Jde ale zatím jen o jakousi pracovní verzi, která zatím prošla jen krajem. Ještě se k ní bude vyjadřovat ústředí a potom dojde k všelidovému hlasování, kde každý člen strany bude moct kroužkovat své kandidáty," uvedl.

Alois Mačák by se tak na ni teoreticky ještě dostat mohl.

Jeho zařazení obhajovala například prostějovská primátorka Alena Rašková, která vyzdvihovala hlavně politikovi úspěchy v oblasti dopravy. Označila ho za člověka, jenž byl schopný pro okresní silnice získat finanční prostředky.

Negativní postoj k možnému umístění na kandidátku naopak už dříve vyjádřila prostějovská opoziční zastupitelka Hana Naiclerová. „Hodně mě to překvapilo. A nemyslím si, že je to šťastné rozhodnutí," uvedla například.