Pane Vlku, jak vnímáte skutečnost, že okresní soud v Prostějově rozhodl o nevýhodnosti smlouvy mezi městem a společností Manthellan a magistrát se proti tomuto rozhodnutí odvolal?

Moc tomu nerozumím, protože rozsudek je poměrně jednoznačný. Považuji odvolání magistrátu za zcela zbytečné. A je to zřejmé hlavně dnes. Například včera jsem slyšel ve zprávách rozsudek v případě jedné stavby pana Kaplického. Skupina architektů se soudila, protože nebyla dodržená pravidla soutěže. A uspěla. Tenhle případ je situaci kolem Galerie Prostějov podobný. Město například ustoupilo od budování sálu. Navíc investoři jsou nucení dodržovat územní a regulační plán. I zde byly ze strany Manthellanu nedostatky, přitom my jsme tyto záležitosti měli v pořádku. Město se přizpůsobovalo firmě místo toho, aby tomu bylo naopak.

Překvapilo vás odvolání prostějovského magistrátu?

Ano. Očekával jsem, že rozhodnutí soudu bude pro vedení města závazné. I když měl samozřejmě magistrát právo se odvolat. Hlavním problémem však není odvolání, ale snaha o vytváření podmínek pro změnu územního plánu.

Dnes máte možnost po více než roce provozu Zlaté Brány zhodnotit, jak centrum funguje. Myslíte si, že je potřeba další obchodní galerie v centru města?

Myslím si, že rozhodně ne. Zcela by narušilo historické jádro města. Zlatá Brána stojí na historicky zastavěných parcelách. Není u ní parkoviště, slouží cyklistům a pěším. Nezatěžuje tedy okolí dopravou. O novém nákupním středisku by to neplatilo. Jeho vznikem by se navíc centrem dění místo náměstí stal prostor mezi chystanou Galerií Prostějov a Zlatou Bránou. A dodal bych, že na konkurenci v podobě obchodní galerie společnosti Manthellan nedoplatíme my, ale především malí obchodníci a živnostníci na náměstí a v širokém okolí. Nebylo by to poprvé. Můžeme poukázat na Liberec a přímou zkušenost mám i ze samotného centra Ostravy.

Jak podle vás nakonec spor skončí? A dojde na stavbu Galerie Prostějov?

Bude záležet na magistrátu. Předpokládáme, že soud rozhodne ve prospěch Prioru. Pak se uvidí, jestli bude nová soutěž. Něco na místě, o kterém je řeč, vzniknout musí. Ale v souladu s předpisy a s podmínkami soutěže. Bylo by každopádně dobré, kdyby se veřejnost o dění více zajímala. Například o záměry magistrátu, firmy Manthellan a změny územního plánu.