„Řekli jsme si, že čtvrt století od sametové revoluce by nemělo zůstat bez povšimnutí. Je škoda, že oficiální instituce nic nechystaly, protože tak by mohla nabídku koncertů a besed rozšířit i filmová a divadelní složka," řekl za organizátory Ivo Lužný.

Hudební kaledioskop Jana Rejžka

Cyklus odstartuje v pondělí výstavou dobových fotografií, novin, časopisů, audiovizuální a výpočetní techniky či drobných předmětů každodenní potřeby. Na ni naváže hudební pořad s komentářem Jana Rejžka.

„Jeho hudební kaleidoskop bude směřovat ke společenskému a kulturnímu vývoji po roce 1989 a bude určitě velice zajímavý," uvedl Ivo Lužný.

Lidé se mohou těšit i na výstavu fotografií, knih a tiskovin včetně exponátů samizdatové techniky, kterou uvede bývalá ředitelka městského divadla a první polistopadový starosta Prostějova. Na ni naváže beseda mladého politologa Jakuba Lyska.

„Beseda se dotkne tématu, co na komunismus říká mladá generace," nastínil Ivo Lužný.

Koncert Karla Vepřka

Na den výročí sametové revoluce je naplánovaný koncert českého písničkáře Karla Vepřka, den poté je na programu přednáška s besedou profesora Petra Oslzlého.

„Zajímavý bude i dialog Josefa Jařaba a Pavla Šaradína, kteří jsou nerozlučně spjati s Univerzitou Palackého v Olomouci. Součástí bude i hudební vystoupení, konkrétně dialog dvou jazzových kytar," nastínil Ivo Lužný. V rámci cyklu vystoupí i legendární folkový písničkář Jaroslav Hutka, sérii akcí uzavře koncert Moravskoslezské Sinfonietty.

Do pořádání cyklu Hudbou proti zapomnění se zapojili lidé, kteří se před 25 lety podíleli na vzniku prostějovského Občanského fóra. Do organizování akce se zapojil teatrolog Jan Roubal, Miroslav Zikmund, Arnošt Kohut či fotograf Bob Pacholík a evangelický farář Jan Jun. „Město nám na pořádání dalo v rámci veřejné finanční podpory čtyřicet tisíc korun," uvedl Ivo Lužný. 

Program

3. 11. v 17:30 hodin, muzejní Špalíček

Zahájení výstavy Život všední před listopadem, poté Listopadový kaleidoskop

10. 11. od 17 hodin, státní okresní archiv

Výstava Od listopadu 89 do května 1990

11. 11. od 17 hodin, muzejní Špalíček

Beseda Jakuba Lyska Unavená demokracie a co s tím pohledem polistopadové generace

17. 11. od 19 hodin, chrám Husova sboru

Koncert českého písničkáře Karla Vepřka

18. 11. od 18 hodin, výstavní prostory okresního státního archivu

Beseda Petra Oslzlého 25 let svobody a demokracie

25. 11. od 17 hodin, výstavní prostory okresního státního archivu

Dialog osobností: profesor Josef Kačab a docent Pavel Šaradín

29. 11. od 19 hodin, Bar 12 opic

Koncert legendárního folkového písničkáře Jaroslava Hutky

30. 11. od 18 hodin, farní sbor ČCE U Kalicha

Závěrečný koncert Daniela Juna a Moravskoslezské Sinfonietty